onsdag 4 december 2013

Cuvée Sextant

I måndagsförmiddag fick det bli en sväng ner på naturreservatet Näsbokrok. På vägen hem fanns ett buskage av slånbär som lämnats i fred. Det var omöjligt att låta bli att dokumentera detta.

Under veckan som gick drack vi ett vin som förblivit obloggat. Många vinjournalister  gav det högt betyg då det släpptes 1 nov. Även vi på Vintankar inhandlade en flaska.

2010 Cuvée Sextant

Producent är Celliers d´Orfée i Corbières, Languedoc. Det är ett kooperativ som startades 1933 och håller till någon mil sydväst om Narbonne.
Vinet är gjort på druvorna Syrah och Carignan i 50/50 fördelning.  Vinet har legat i tolv månader på fat av . ny ek.

Färgen är tät och mycket mörkröd med lita blåsvarta stråk.


Vi möts av en doft med en viss kraft. Här finns det en tilltalande mörk frukt såsom björnbär, blåbär och mörkblå plommon. Lite kryddor, rökta charkuterier, kaffesump, mintpastill och en svag ton av viol.
Ganska så komplex som ni märker.

I munnen får vi ett kraftfullt vin, som domineras av den mörka frukten i inledningen. Gott om sydfranska örter efter ett litet tag.
Vinet känns både ungdomligt, stramt och mjukt på en och samma gång. Lite motsägelsefullt, men så upplever vi vinet.
Här finns en alert syra och tanniner som är distinkta, men ändå medgörliga. Ganska så lång eftersmak, där en del toner av fat dyker upp tillsammans med en rejäl dos lakrits i ett mineralaktigt slut. Naturligtvis följer den mörka frukten oss rakt igenom hela vinet.
I bakgrunden noterar vi lite viol och en del rökighet.

Betyg 4

Vinet kostar 145 kr och verkar finnas i ett flertal Systembolagsbutiker.
Här får du väldigt mycket vin för pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar