söndag 29 december 2013

Julaftonens amarone

Det har blivit en tradition hos Vintankar att under juldagarna njuta av en amarone från Villa Monteleone. Ni som har följt oss under åren vet att det här är en producent vi håller högt. Vi har besökt VM tre gånger med Clubamarone. Vi bodde hos Lucia på VM (i deras gårdshus) under fem dagar i juni 2012. Det bästa av allt är att vi ska dit i sommar igen. Den här gången ska vi besöka Operan (Arena) i Verona samt bo en vecka hos VM.
Vi har druckit ett par olika årgångar tidigare som vi skrivit om. Du kan läsa om årgång 2001 här, 2003 här, 2005 här, 2006 här, 2007 här och VM Raimondi (svenska ekfat) 2008 här.
Julaftonens sena vin blir från 2004.

2004 Amarone della Valpolicella, Villa Monteleone.

Vinet är en blandning av Corvina, Corvinone och Rondinella.
Druvorna har fått torka i ca 120 dagar, varvid ungefär hälften av vikten har förlorats.
Vinet har sedan fått runt 28 månader på franska ekfat och därefter 18 månader på flaska innan det är redo för marknaden.

Färgen har en djup, klar brilljantröd färg. Det riktigt lyser om färgen.
Doften är stor och mäktig på typiskt amaronevis. De mörka körsbären sitter så klart i förarsätet, men åtföljs av mogna björnbär, örter, choklad och torkad frukt med ett försiktigt russinanslag.

Smaken är rund och mjuk och med en friskhet vi uppskattar.
Söta, mogna, mörka körsbär är det första vi tänker på när vinet får virvla runt i gommen. Bra syra med alldeles sammetslena tanniner. Lite trevliga örter, mer mörka bär och torkad frukt tränger sig fram så smått. Eftersmaken är riktigt lång och den torkade frukten blir mer markant med tydliga russin och aningens katrinplommon. Mörk choklad med en liten, liten bitterhet får vi alldeles i slutet. Alkoholen är väl inbakad i frukten, men visst känns en liten eldighet. Kraftigt, elegant och väldigt gott. Klarar med all säkerhet ytterligare ett par år i källaren.

Betyg 4+

Hur står sig årgång 2004 mot övriga årgångar? Årgångarna 2006 och 2007 är våra favoriter, men årgång 2004 är inte långt efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar