onsdag 16 april 2014

Chablis Domaine de la Boissoneuse

Till söndagens fiskgratäng på bergtungafiléer och räkor med pressad potatis blev det en Chablis av det lite enklare formatet.

2009 Chablis Domaine De La Boissoneuse
Producent är J-M Brocard. Dom äger runt 200 ha, varav ca 80 ha odlas i enlighet med biodynamiska principer. Vilket gör Brocard till den största ekologiske odlaren i Bourgogne. Sonen Julien har varit vingårdsansvarig sedan 1999 och nu också VD sedan ett par år tillbaks.
Jag kan sedan tycka att deras massiva reklamkampanjer där dom skriver att Brocard blir Chablis baklänges är ganska töntiga.
Nu ägnar vi oss åt vinet!
Vingården Boissoneuse ligger i den södra delen av byn Préhy, någon mil sydväst om Auxerre. Den konverterades redan 1997 till biodynamisk odling.
Det här vinet är så klart gjort på Chardonnay till 100%.
Vi noterar också att här dras ingen kork utan förslutningen är med skruvkapsyl.

Färgen är ljust gul med lite ljusgrönaktiga stråk.


Doften har tydliga drag av kalkhaltiga mineraler med en liten rökig ton. Det finns också en frisk citrusdoft som är förstärkt med en del äpplen.
Smaken är torr och frisk. Citrus och gula äpplen dominerar. Mineralerna är väldigt tydliga. En lätt rökighet, lite krita och örter dyker upp i den skapligt långa eftersmaken. Naturligtvis finns citrusen med oss hela vägen.
Vi skrev om 07:an för tre år sedan. Vi är minst lika positiva till 09:an. Det finns så klart mer komplexa och elegantare chabliser därute, men vi gillar den här lite enklare stilen. Priset 166 kr tycker vi är ett bra pris för ett så här gott vin. Perfekt till skaldjur och fiskrätter. Nu är det årgång 2012 som säljs på "Bolaget".
Vi börjar få knapert med vardagschabliser i källaren, så vi kommer att fylla på vårt förråd.

Betyg 4-

4 kommentarer:

  1. Jag fastnar alltid för det här vinet när jag provar alla Brocards viner. Senast tillsammans med J-M Brocard själv. Han är en mycket trevlig man. Inte för att det är bäst, (grand cru är en storlek större). Jag kan inte peka på vad det är. Det bara känns rätt. Jag gillar balans, så det kanske är det. Jag har bara druckit det ungt. Det är svårt att hålla fingrarna borta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer. Det är svårt att hålla fingrarna borta. Jag har ibland haft ambitionen att låta vinet få ligga i vila i flera år, men har inte lyckats.
      Å andra sidan är det gott så är det!

      Radera
  2. En favorit även här - framförallt i lite bättre årgångar (2008an var alldeles utmärkt!) - skulle köpt fler från 2008 och 2010. Vi drack en 2007a för ett par veckor sedan som också smakade riktigt bra. Håller med Ruso - det är sällsynt bra balans! MVH Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det någon som vet hur årgång 2012 är dvs den som för tillfället säljs på Bolaget?

      Radera