tisdag 8 april 2014

Chateauneuf vs Priorat

I onsdagsdags gav sig Vintankar ut på ett litet Norrlandsäventyr. Vi började med att ta oss upp till brodern i Norr. På ankomstkvällen blev bjudna på lite mat.
Det blev grillade lammfärsbullar, greksallad, råstekta palsternackor mm
Riktigt gott
Vi drack till detta två sorters vin.

2009 Chateauneuf- du- Pape. Chateau La Nerthe.
Chateau La Nerthe är en producent med anor, dess historia daterar sig tillbaks till mitten av 1500-talet. De nuvarande ägarna köpte gården 1985. Vingården omfattar idag ca 220 ha och här odlas 11 olika druvsorter. Rankorna har en snitt ålder på mellan 40 och 50 år. Sedan 1998 är vingården ekologiskt certifierad.

Just det här vinet består av  48% Grenache, 29% Syrah, 22% Mourvèdre samt en sista procent av bl a Cinsault, Carignan m fl.


Varje vingårdsvin jäses separat i två till tre veckor på rostfritt stål eller i stora ekfat. Det färdiga vinet blandas samman och 62% av vinet lagras i 12 månader på barriques från Allier, resten av vinet lagras på större fat. s.k. foudres. Vart tredje år byts faten ut mot nya.

Vinet har en mycket mörk rödblå färg.
I doften hittar vi en angenäm mörk frukt men också ett litet ljusare inslag där skogshallon dyker upp. Här finns en del trevliga kryddor, lite fat och aningens kakao. Inte alls så tokigt.

I gommen får vi en blandning av såväl mörka som röda bär. Härliga kryddor, där svartpeppar, lagerblad och anis utmärker sig. Eftersmaken är hyggligt lång och där dyker lite fat, kakao och mera frukt upp.
Vinet känns fortfarande ungt och har enligt vår bedömning många goda år framför sig.

Betyg 4

I beställningssortimentet kostar vinet 299 kr.2008 Les Eres Vinyes Velles


Vi dricker ett vin från Priorat från en producent vi tidigare inte smakat något ifrån.
Vinet är gjort på 50% Carinena, 35% Garnacha och 15% Cabernet Sauvignon.
Även det här vinet har en mycket mörkröd färg, nu med lite blåsvarta nyanser.
Doften är lite dov med drag av läder och fylld av solmogen mörk frukt.
I munnen får vi ett litet kraftpaket med ordentligt mogna mörka bär (körsbär, björnbär). Här finns ett försiktig anslag av kryddor/örter. En hel del toner av fat. Väluppfostrade runda tanniner. Syran känns alert, vilket gör att vinet känns friskt. Allt i en fin harmoni. I eftersmaken blir det mer fat, kakao, lite vanilj och en del torkad frukt.

Riktigt gott tycker vi att det är.

Betyg 4(+)

Vinet finns hos Vinupplevelser för 329 kr.

Det blev att gå till sängs tidigt, då vi ska starta resan mot Borgafjällen tidigt nästa morgon.
De kommande dagarna blir det inlägg om våra mat- och vinupplevelser där. Jag kan redan nu säga att dessa står i paritet med vad vi upplevt på de finaste krogarna i Sverige! Fast vi har nog aldrig druckit vin till så vänliga priser på någon krog i Sveriges avlånga land.

1 kommentar:

  1. Hej
    Är i CA usa
    Ska köpa vin med hem, och gärna något som är i klass ned Les Eres. Tips på vin här ifrån CA som är värt tagen?

    SvaraRadera