torsdag 3 april 2014

Veckans Amarone!

Till dagens matcher blev det en Amarone vi verkligen gillar. Det är flaska nummer två av årgång 2006.
Den första drack vi för snart ett år sedan. Årgång 2005 har vi skrivit två gånger om här och här.

2006 Campo Leon.
Producent är Azienda Agricola Latium Moriní som håller till i de östra delarna av Valpolicella. Någon mil söder om Mezzane di Sotto ligger deras vineri. Vi befinner oss i Valle D´Illasi, där mästaren Dal Forno håller till, men också några av våra egna favoriter som Roccolo Grassi och Marion.

Vinet görs på 70% corvina, corvinone, 20% rondinella samt 10% oseleta och croatine. Druvorna har torkats mellan 100 och 120 dagar.
Vinet har legat ca 30 månader på 350 liters ekfat och därefter åtta till tio månader på flaska innan det når ut till marknaden.


Redan vid upphällningen möts vi av den oemotståndliga amaronedoften av moreller, torkad frukt (såväl fikon och dadlar som russin), en del örter och även lite fat. En stor doft som sveper in oss i ett stort välbehag. Ett riktigt doftvin.

Vi tar en liten klunk och genast fylls munnen av komplexa och eleganta smaker. De söta mörka körsbären är, som alltid när det gäller Amaroneviner, i främsta rummet. Gott om torkad frukt, russin så klart, men inte överdrivet mycket. I Campo Leon finns det hyggligt med fikon. Lite torkade örter och en del fattoner. Här finns en bra syra som bär upp vinet och de allra mjukaste tanniner man kan tänka sig.
Eftersmaken är helt ljuvlig, lång och utdragen med den där underbara amaronefrukten, som nu kompletteras med riktigt mörk choklad. Visst kan vi känna en viss alkoholhetta (16,5%), men den har blivit betydligt mer integrerad i frukten än då vi senast drack det här vinet.
Campo Leon har börjat anta en lite mognare stil, där de olika smakerna balanseras mot varandra på ett riktigt bra sätt.
Det har gått nästan ett år sedan jag senast drack den här årgången av CL. Det har gått i en riktning jag hoppats på dvs bättre balans mellan smakerna, alkoholen mer integrerad i frukten och elegansen framhävs tydligare.
Ett sjutusan till vin!!

Betyg 5-


Vi betalade 298 kr när vi köpte det på SB. Just nu finns inget tillgängligt på vårt kära Bolag. Det finns det däremot för 319 kr på Vinupplevelser. Dock är det årgång 2009 hos dom. En årgång som lovordats på många håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar