tisdag 1 april 2014

Klassiskt fredagsmys. Räkor och vitt vin.

 I fredags var det dags för ett klassiskt fredagsmys. Räkor och vitt vin. I Vintankarhemmet har just den kombination förekommit i snart 30 år. Undra i hur många andra svenska hem detta förekommer? Att det är vanligt på Västkusten är vi rätt övertygade om, men matvanor skiljer ju sig åt regionalt. Vilka andra kombinationer är vanliga i vårt avlånga land? Lämna gärna en kommentar om kombination och vilken del i landet du bor i.

Räkorna kostade i fredags 160 kr kilot hos Martins Fiskbil i Frillesås. Vinet, en Soave, är inhandlat på "Bolaget" för 200 kr.

2011 Monte Carbonare
Producenten Suavia har sin verksamhet i de västra delarna av Soave, några mil öster om Verona. Det är dom tre systrarna Meri, Valentina och Alessandra som driver företaget.
Du som vill veta mer om producenter klickar här.
Vinet är gjort på druvan Garganega till 100%. Efter jäsningen får vinet vila i 15 månader på stålfat innan buteljering och sedan ytterligare tre månader på flaska innan det är moget för marknaden.
Dom gör runt 30 000 flaskor av Monte Carbonare.

Färgen är halmgul med ett trevligt lyster.

Vi möts av en trevlig fruktig doft, där vi särskilt noterar den fina citrusblandningen. Det är en lätt blommig ton i doften, vita sommarblommor. En aningens persika och honung kan vi ana oss till i bakgrunden.

I munnen får vi ett torrt och friskt vin. Vi känner lite citrus och en hel del äpplen, mindre gröna mer ut av gula och röda. En lätt blommighet och en trevlig mineralkänsla får oss att dra på smilbanden. Syran är frisk utan att på något vis kännas vass.
Eftersmaken är hyggligt lång och där får frukten och mineralerna sällskap av lite persika och några stänk honung.

En riktigt trevlig och bra Soave. Både hustrun och jag nickar belåtet till varandra.

Betyg 4


2 kommentarer:

  1. Jodå, den klassiska förförarrätten vitt vin och räkor existerar fortfarande - gärna då med rostat bröd, ägg och majonäs. Till det dracks i lördags Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg 2011. Underbart frisk, torr riesling med härlig druvkaraktär och med ett uns sötma som dämpar syran. Återstående flaskor utvecklas säkert ytterligare med något år i källaren men det blir svårt att hålla fingrarna borta. Och förförandet? Hustrun sedan 30 år tillbaka uppskattade vinet mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter gott! Kanske t o m mer klassiskt med en bra riesling!

      Radera