onsdag 2 april 2014

Il Frappato 2011, Occhipinti

Vi drack det här vinet för första gången för dryga året sedan.Vi blev omedelbart frälsta. Det har sedan dess blivit ytterligare ett par flaskor. Det har varit årgång 2010 som vi druckit. Vi har lagt undan ett par flaskor för att se vad som händer de närmaste åren.
Sent i höstas, vid ett besök hos Cibi e Vini i Köpenhamn köpte vi den nya årgången 2011. Det har blivit dags för den första flaskan av årgång 2011.

Producent är Arianna Occhipinti. Vi befinner oss på Siciliens sydkust nära byn Vittoria.
Här odlas det i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer.
Det här vinet består till 100% av druvan Frappato. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slovensk ek. Vinet är ofiltrerat.


Färgen har det fullt mogna lingonets röda nyans. Det är helt transparent.

I doften hittar vi nyplockade skogshallon, ljusa bigarråer, lite tranbär, aningens örter och så en liten rosenbukett. Det är  ingen stor omfamnande doft, mer av det gracila slaget.

I gommen får vi ett slankt vin med en viss elegans. Här finns även stramhet. En rejäl stuns ger Occhipintis Frappato en omisskännlig karaktär. Det är bara så gott! Vi prövade det under två dagar. Den ena dagen till en enklare kycklingrätt och den andra dagen till torskrygg. Det funkade faktiskt strålande bra till bägge rätterna. Naturligtvis fick vinet också gör oss sällskap helt på egen hand och levererade även då på högsta nivå.

På ett sätt är vinet lätt och slankt. Detta samtidigt som det är lite småstramt, elegant och bra krut i dojorna.
Den röda frukten sitter i smaken på samma eleganta sätt som i doften. I gommen kommer mineralerna och påminnelsen om lavajorden fram på ett tydligare sätt. Distinkta syror och trevliga tanniner (inte alls ungdomligt kantiga). Ändå är det kanske den perfekta avvägningen mellan smakerna som imponerar mest.
We love it!!!

 Vi betalade 194 DKK i höstas när vi köpte det. En hastig koll på hemsidan hos  Cibi e Vini  visar att hela Occhipintis sortiment är Udsolgt. Nu har vi lyckligtvis ett antal flaskor av såväl 2010 som 2011 i källaren. Det är vi mycket tacksamma för. När 2012:an kommer in vill vi stå först i kön!

Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar