lördag 19 april 2014

Mer Priorat

Jag hade läst en del positiva artiklar om TOCS, så när jag upptäckte att såväl årgång 2007 som 2008 fanns på "Bolaget" så knappade jag in en beställning. Vinet hann inte mycket mer än att komma innanför Vintankarhemmet innan det var dags att dra korken ur den första flaskan.

2007 TOCS
Producent är Terres de Vidalba. Vi befinner oss i Priorat, ett allt populärare vinområde, beläget i provinsen Tarragona  i Katalonien. För att vara mer exakt i närheten av byn Poboleda i dalen Barranc de la Bruixa ligger den här 11 ha stora vingården på dryga 400 meters höjd över havet.

Vinet är gjort på Garnacha Negra 30%, Syrah 35%, Cabernet Sauvignon 30% och Merlot 5%. Druvorna jäses var för sig. 25% i öppna 500 liters fat och resten i rostfria ståltankar. Vinet lagras sedan mellan 14-18 månader i lätt rostade franska ekfat (Allier), varav 20% är nya.
Buteljering sker utan vare sig klarning eller filtrering.
Det görs runt 10 000 flaskor årligen av det här vinet.Vi nås av en doft som förför oss omgående. Den härliga röda frukten (körsbär och hallon) med några lite mörkare fruktdrag (björnbär) får oss att omgående dra på smilbanden. Det är inte bara fruktdoften som tar oss med storm utan finstämdheten med övriga inslag som charkuterier, örter, lite balsamico och läder, så ger detta ett komplext och elegant doftintryck.

Fast det är nog smaken vi egentligen faller för. Fylld av motsatser som både mjuk och stram på samma gång. Frukten står i centrum med de mörka körsbären, björnbären och skogshallonen som främsta fanbärare. Örter och kryddor av högsta kvalitet ger vinet en särskild kvalitet. Vinet upplevs som mjukt trots att tanninerna finns där och biter på ett aptitretande sätt. Lägg därtill en syra som skänker friskhet. Eftersmaken är lång. Frukten och kryddorna dominerar även denna delen av vinet, men nu med tillägg av en potent sötlakrits ton. Vinet lämnar kvar en läcker fruktsötma på slutet.
Vi fick betala 307 kr per flaska. Absolut värt varenda krona.
Vinet känns helt drickfärdigt idag. Vi luftade vinet en timma i karaff innan vi drack det. Om det utvecklas så mycket mer är svårt att sia om, däremot tror vi vinet kommer att ligga på den här nivån de närmaste åren.
Betygsmässigt velar vi mellan stark fyra och svag femma.

Betyg 4++

5 kommentarer:

 1. Jag beställde 2 flaskor på bolaget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hör gärna av dig med hur du tyckte att dom var.
   Antingen som en kommentar eller på mailen
   jcvintankar@gmail.com

   Radera
 2. Du hade rätt det var ett gott vin läder o tobak i doften och gott att dricka blev tyvärr kyckling till mat, hade behövt något kraftigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var roligt att den föll dig i smaken. Det är klart att vinet lämpar sig bäst till lite kraftigare mat annars är det lätt gjort att vinet tar över föreställningen.

   Radera