fredag 18 juli 2014

Domaine Barroche Signature och Terroir 2009

Domaine Barroche är en producent i Chateauneuf -du-Pape, som vi upptäckte för några år sedan och vars viner vi blev väldigt förtjusta i. Vinmakare är Julien Barrot. Han har under några år gjort fyra olika cuvéer: Terroir, Signature, Fiancé och Pure. Från och med årgång 2010 gör han endast två cuvéer nämligen Signature och Pure. Årgång 2009 blir således den sista av såväl Terroir som Fiancé.


Det faller sig så att vi dricker Signature först och därefter Terroir. Båda vinerna hälls upp på karaff en dryg timma innan vi ska slå oss ner vid matbordet.

Vi skrev så här om Signature senast vi drack av den. Druvblandningen är 66% Grenache, 13% Mourvedre, 11% Syrah, 6% Cinsault och resten övriga tillåtna druvor.

Omedelbart infinner det sig en liten besvikelse hos mig. Visst förväntningarna är höga, vilket alltid kan vara farligt, men i kväll bjuder Signature inte upp. Visst känner man att det finns en massa smaker som vill tränga sig fram, men som inte lyckas riktigt med det. Jag misstänker att vinet just nu befinner sig i den s k tunneln.
Doften är väldigt återhållsam. Vi känner svaga toner av mörka skogsbär och en del örter. Vi kan ana oss till att under den här ytan finns det aromer som vill poppa upp, men som inte riktigt förmår detta.
Det är likadant med smaken. Här finns så mycket som vill ta sig fram och som idag inte lyckas blomma ut. Trots allt känner vi en fin mix av såväl röda som mörka bär. Bra örter och kryddor. En syra som ger vinet fräschhet. Ordentligt med tanniner som gör vinet lite småstramt. En eftersmak som i dagsläget blir kortare än förväntat, dock finns här inslag av lakrits, lite blommor kanske något lite kaffe.

Jag låter kanske väldigt grinig och det är nog de höga förväntningarna som spelat roll. Visst är det här ett gott vin. Det är ju bara det att jag är helt säker på att det skulle kunna prestera så mycket bättre. Våra två flaskor som finns kvar i källaren får inta ryggläge i ytterligare ett par år.
Betyg 4
Köpt på "Bolaget" för 329 kr.

Terroir kommer från de yngre rankorna som finns på egendomen. Årgång 2009 är gjord på 97% Grenache och 3% Mouvedre
Senast vi drack den här var för två och ett halvt år sedan. Vad vi tyckte då kan du läsa här.
Vi låter vinet få någon timma i karaff innan vi sätter oss till bords.
Den här kvällen visar "Terroir" sig från sin absolut bästa sida. Ja den känns faktiskt helt drickklar och vi har svårt tänka oss att den kan utvecklas så mycket mer, vilket ju i och för sig inte behövs när den levererar på detta viset.
Vi får omgående en doftstöt av mörka körsbär och nyplockade skogshallon, när vi hämtat oss från detta kommer trevliga signaler av fräscha örter, lite kryddor och i bakgrunden svävar lite vilda blommor.
Vi känner igen doftintrycken i smaken: de mörka körsbären, hallonen och de provencalska örterna, dock finns här inslag av såväl röda vinbär och som björnbär, vilket gör vinet tämligen så komplext. Eftersmaken är lång och med en härlig nyans av lakrits. Det finns fortfarande en syra i vinet som skänker friskhet och här finns tanniner som tar för sig på ett behagfullt sätt.
Det här var riktigt gott.
Vi köpte vinet för tre år sedan på "Bolaget" för 219 kr. Med facit i hand kan vi konstatera att detta var ett riktigt bra pris för att inte säga fynd. En flaska har vi kvar och den kommer inte att bli långlivad.
Betyg 5-

I dagsläget är det ingen tvekan utan det är Terroir som levererar, men på några års sikt är det vår uppfattning att Signature åter kommer att vara det större av de här två vinerna.

2 kommentarer:

  1. Hm, jag har en 07:a kvar av Terroir. Nog dags att ta den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog ingen panik, men vid ett lämpligt tillfälle inom något år skulle jag satsa på att ta den.

      Radera