måndag 14 juli 2014

Grignolino från Tenuta Olim Bauda

Läsare av den här bloggen vet att Vintankar alltid kan hitta ett skäl att öppna en flaska amarone eller något annat vin från Valpolicella. De senaste året har vi även börjat botanisera bland lite olika druvor, som vi tidigare inte hört talas om. Mycket har vi bloggarna Italienska Viner och Billigt Vin att skylla på eller snarare tacka för. Under våren 2013 fästes våra smaklökar på druvan Grignolino och den makalösa versionen som Cascina Tavijn producerar.
I förra veckan, när det rådde nästan Medelhavsvärme över Västkusten, blev vi sugna på något rött. Annars är det mest naturliga att det blir vitt eller rosé, men nu var det något rött, svalt och slankt vi längtade efter. En Grignolino stämmer hyggligt in på detta. I källaren har vi ett varuprov från den Göteborgsbaserade importören Smaken av Piemonte.

2011 Isolavilla, Grignolino D´Asti.
Producent är Tenuta Olim Bauda. Syskonen Bertolino, Dino, Diana och Gianni är fjärde generationen vinmakare. Dom har sedan 1998 skött företaget. Till sin hjälp har dom oenologen Giuseppe Caviola. Vingårdarna ligger huvudsakligen i Nizza Monferrato. I sin portfölj finns tre vita viner varav två på druvan Cortese, tre rena Barberor samt en "blandbarbera", en Grignolino och tre viner på druvan Moscato. Du som vill veta mer om deras olika viner kan klicka dig in på deras hemsida. Den finns i en engelsk version.

Grignolinon kommer från vingården "Le Rocchette" alla Villa di Isola D´Asti.


Färgen är ljusröd, helt transparent. Tegelröd med oranga toner. Hustrun undrar om det är ett nytt rosévin på gång. Nej, bättre än så. Det är en Grignolino, blir mitt svar.

Doften präglas av ljusröda bär, röda äpplen, lite torkade rosor och en hel del kryddor. Ett litet inslag av målarlåda tycker vi oss förnimma. Ingen stor omfamnande doft mer diskret och nästan lite servil, men ändå ganska tydlig.
Smaken faller vi omgående för. Ja jäklar vad gott det här är. Friskt, slankt och nästan lite törstsläckande. Allt detta och ändå med egen karaktär. Precis vad vi gick och längtade efter.
Den fina syrligheten, som ger oss en förnimmelse om barndomens lingondricka. Här finns också lite inslag av fullmogna rödavinbär, surkörsbär, en lätt hallonton i bakgrunden, steniga mineraler och en lätt örtighet.
Fjäderlätta, lite sandiga tanniner gör att vinet passar bra till sommaren lite lättare maträtter. Vi dricker det här mer än gärna på egen hand en ljummen sommarkväll när cikadorna börjat dra sina stråkar.

Ni hör själva hur det låter. Vi har verkligen fallit för det här vinet. Det når kanske inte riktigt Cascina Tavijns höjder, men det är inte långt ifrån. Bloggen Italienska Viner har utnämnt Cascina Tavijns Grignolino till världens bästa Grignolino. Den finns i Köpenhamn hos Cibi e Vini för 100 DKK.
Olim Baudas finns i beställningssortimentet för 159 kr. Vi kommer att lägga en beställning, vilket i det närmaste känns självklart efter det här testet.

Betyg 4

Hos Systembolaget finns endast två viner gjorda på Grignolino. Båda finns i beställningssortimentet.
Cantina Sociale di Casorzo kostar 99. Den har vi inte testat. 
Vinet vi drack i kväll och som vi blev så förtjusta i kostar 159 kr. Säljs endast i sexpack och endast till SB-butiker i Västra Götaland. Den som tycker att sexflaskor är för mycket rekommenderar jag att slå sig ihop med några vänner och dela på en sexpack. Du får en annorlunda men ytterst angenäm upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar