onsdag 9 juli 2014

Rosato Langhe DOCJag fick för dryga månaden sedan lite varuprover från den Göteborgs baserade importören  Smaken av Piemonte. Jag testade omgående två av vinerna ur deras portfölj, dels deras Spumante som jag gillade och ännu bättre var det vita vinet Nymphae  Monferrato Bianco av årgång 2011.

Det har nu blivit dags att testa deras rosévin.

2012 Rosato Langhe DOC.
Producent är Azienda Agricola Filippo Broccardo. Vingården ligger  någon mil nordväst om Montforte d´Alba.

Vinet är gjort på lika delar Barbera och Nebbiolo.

Vi möts av en doft som kanske inte är så stor, men den är ändå tydlig. En frisk och ungdomlig doft med lite hallon och ljusa körsbär som främsta markörer. I bakgrunden känns lite blommor och en lätt kryddighet.


Smaken är torr, frisk och ungdomlig. Hallon, ljusa körsbär, precis som i doften, kan vi omedelbart lokalisera, men även lite jordgubbar. En lätt örtighet parad med steniga mineraler ger vinet en ökad komplexitet. Syran är stor och detta utan att på något sätt bli påfrestande. I eftersmaken hittar vi lite blodgrape som lämnar den där lilla bitterheten, som vi uppskattar i sommarens viner.
Vi provade vinet under två dagar. Lät det stå med korken på i kylskåpet under natten. Precis lika bra dag två som första dagen.

Vi gillar verkligen det här rosévinet. Vi är inga stora rosédrickare, men det här tillhör de bättre vi smakat.
Ett mycket användbart Rosatovin. Första dagen drack vi det till en greksallad och det var mitt i prick. Senare på kvällen, efter en riktigt varm sommardag, var Rosaton riktigt törstsläckande.
Dag två fick det göra sällskap till stekta grönsaker med skinka och det funkade alldeles utmärkt.
Jag dricker gärna det här till skaldjur eller välkryddade fiskrätter, men det vete tusan om jag inte helst dricker det på egen hand som aperitif eller bara som något svalkande.

Betyg 3+

Priset är 129 kr och det säljs endast i sexpack till utvalda butiker i Skåne, Stockholms län och Västra Götaland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar