tisdag 22 juli 2014

Vilmart Grand Cellier d´Or 2008

Vilmart & Cie är en producent som Vintankar håller högt. Firman grundades 1890 i Rilly-la-Montagne någon mil söder om Reims. Årsproduktionen ligger runt 110 000 flaskor. Odlingarna sker efter biodynamiska principer utan att vara certifierade.

Enligt deras hemsida tillverkar dom sju varianter av champagne: Grand Réserve, Grand Cellier, Cuvée Rubis, Grand Cellier Rubis Millésime, Grand Cellier d´Or Millésime, Coeur de Cuvée Milleéime samt Ratafia.
Vi har druckit Grand Réserve och Grand Cellier tidigare. Nu går vi upp en klass och testar en årgångschampagne. När den här släpptes skrevs det på sina håll att den var bra redan nu, men att stordåd låg och väntade för den som hade karaktären att vänta. Ett år kunde vi vänta innan vi bröt förpackningen. Karaktären är väl inte så god uppenbarligen! Vi var både spända, förväntansfulla och nyfikna!

Grand Cellier d´Or Brut Premier Cru 2008
Den här champagnen är gjord på 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Druvorna kommer från "vinlotten"  “Les Blanches Voies Bas,” där vinstockar är över 45 år gamla.
Champagnen har fått ligga till sig i 10 månader på 225 l ekfat.
Ingen malolaktisk jäsning här.
Det som skiljer den här champagnen från deras prestigechampagne "Coeur de Cuvée" är att druvmaterialet är lite enklare och att den släpps tidigare.
På vårt svenska Systembolag är det endast "Coeur de Cuvée" som är tillgänglig just nu. På magnum finns årgång 1992 för nästan 1 900 kr och på standardstorlek(75 cl) finns 2006:an för 777 kr.
En aldrig sinande ström av bubblor virvlar upp mot ytan. Glaset får på utsidan en trevlig imma.
Färgen har lite mer gyllengula drag än vad bilden visar.

Vi möter en mycket trevlig och elegant doft, där vi till en början känner citrus, lite örter och mariekex. Efter hand tillkommer mer gul frukt (plommon, persika, äpplen) och våt sten. Aningens, aningens honung precis på slutet.

I gommen får vi en ungdomlig, men ändå elegant champagne.
Torr och frisk så klart! Syran är påtaglig, men ändå inte för tuff och redan med stor elegans. Moussekänslan är omedelbar.
En komplex samling smaker bombaderar gommen: en skön äppelblandning av grön och gula dylika, lite frisk citrus, gula plommon och så en nätt samling örter. Vi ler alla uppskattande efter den första klunken. Gästerna frågar vad det är dom dricker.
Det kommer mera smaker efter hand: bröd eller snarare kex, mineraler och lite nötter. Eftersmaken är lång och med en härlig liten bitterhet från en grapefrukt.
Ja, jösses vilken champagne. Och ändå är den här ändå bara i början av sin utveckling. Nu gäller det att ha karaktär för trots att det smakar så här bra idag är jag övertygad om att stordåd väntar runt hörnet för den som har tålamod. Frågan är om jag har det!

Betyg 5

Vi köpte våra flaskor av Franska Vinlistan för ett år sedan. Priset var 398 kr per flaska och de såldes enbart i förpackning om sex flaskor.

Även Svenssonsmakaren och Ljuva Druvor har skrivit om den här champagnen.


2 kommentarer:

 1. Hejsan, Först och främst tack för en bra blogg som jag läser betydligt flitigare än jag kommenterar. Jag provade denna för ett år sedan med franska vinlistan och delar i stort era intryck men ett av mina mer bestående intryck var en kraftig fatkaraktär som inte kändes helt integrerad. Hur var det med faten nu, fortfarande en tydlig fatkaraktär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kula att du gillar bloggen.
   Visst finns det lite fat fortfarande, dock är de nu betydligt mer uppslukade av frukten. Nu är jag inte så känslig för detta med fat så den fatkänslige kan ha en annan synpunkt. Ett år till i ryggläge så sticker nog faten inte ut på något störande sätt även för den mest känslige.

   Radera