söndag 21 december 2014

Amarone från Pieropan

I december släpptes en amarone, som jag inte druckit tidigare. Jag har hört en del gott om tidigare årgångar, så det fick bli ett köp. En allmän tendens är att många producenter släpper sin amaroneviner allt yngre. Det här är en 2011:a. Jag har som tumregel att en amarone ska vara minst fem år gammal, så det är med en viss skepticism vi drar korken ur den här flaskan.

Pieropan är mest känd som en producent av det vita vinet Soave. Det var också där de startade sin verksamhet i slutet på 1800-talet. 1999 köpte familjen en  egendom i östra Valpolicella i närheten av Illasi. 2006 kom så den första årgången av deras amarone. Från och med årgången 2011 är deras amarone biodynamiskt certifierad.

2011 Amarone della Valpolicella, Pieropan
Vinet är gjort på druvorna Corvina/Corvinone 75%,  Rondinella och Croatina svarar för 10% vardera samt en slatt gamla, lokala, traditionella Valpolicelladruvor. Druvorna kommer från en vingård som är belägen på kullarna ( 500 m ö h) med namner Cellore d´Illasi. Druvorna ligger på torkning i dryga tre månader. Vinet får en uppfostran på 225 l och 500 l ekfat i 24-30 månader.
Vi följer vinet under tre dagar. Första dagen häller vi upp två glas som får stå i ca två timmar innan vi börjar att avnjuta det. Vi sätter på korken och låter vinet stå svalt tills dagen därpå. Vi häller upp två glas dag två, men nu får vinet stå någon halvtimma innan vi dricker det. Samma procedur dag tre.

Redan första dagen överraskar vinet oss. Det finns en ungdomlig friskhet och charm, som vi inte stöter på så ofta hos amaroneviner. Det är lättsamt, men ändå packad med alla de amaroneattribut vi uppskattar så innerligt.

Doften är frisk, lättsam, ungdomlig med tydliga drag av körsbär, lite torkad frukt, plommon, aningens örter, läder och en del kakao.
Den första dagen är doften lite svag men ändå tydlig. Dag två är doften starkare och tydligare. Det är främst den torkade frukten som blir mer framträdande. Tonen av russin har blivit markant. Hela tiden känns doften fräsch och ungdomlig.

Smaken följer samma mönster. Första dagen är det de härliga mörka, söta körsbären som dominerar, kompletterad med en lätt örtighet, torkad frukt och aningens kakao. En frisk och pigg syra. Fjäderlätta tanniner. Lång eftersmak med kirschiga körsbär i alkohol, körsbärskärnor, aningens russin och mörk choklad. Visst känns alkoholen, men den gör det på ett charmigt sätt, inte alls någon stickig alkohol.
Dag två är smakerna mer utvecklade samtidigt som det framträder mer nyanser, men hela tiden med ungdomlig fräschör. Den torkade frukten tar mer plats. Det har tillkommit mörka skogsbär och plommon. I eftersmaken finns nu också lite nötter, lagerblad, krossade körsbärskärnor och mörk choklad.
Vi faller för den här charmiga amaronen. Idag är det de ungdomliga dragen parad med friskhet som gör vinet så läckert. Visst kan vi önska oss mer elegans och mer djup. Det ska bli spännande att följa den här amaronen. Nästa flaska öppnar jag om ett eller två år.

Betyg 4

Priset på Systembolaget är 349 kr. Den är absolut köpvärd. Idag dricker vi den för sin ungdomliga frukt, men jag tror också att den kan utvecklas till något stort. Det verkar finnas en hel del flaskor spridda över vårt land.




2 kommentarer:

  1. Dricker denna årgång just nu och ger vinet -5 i betyg på en skala 1–5.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade den. En bra amarone till ett bra pris. Kanske dags för en omtestning nu när det gått två år

      Radera