fredag 30 januari 2015

2007 Chateauneuf-du-Pape, Benedetti

Förra lördagen kom årets första snöoväder över Nordhalland. Blötsnö och kraftiga vindar gjorde att vi höll oss inomhus. Den nyinstallerade braskaminen fick jobba ordentligt.

Vi plockade fram den gamla lergrytan samt en rådjursstek.
Ur källaren tog vi fram de egenodlade potatisarna och palsternackorna och gjorde ett mos.







Ur vinkällaren tog vi fram en Ch9dP av den hypade årgången 2007. Lite soliga känslor från södra Rhone var målsättningen.
Årgång 2007 från Ch9dP hyllades både utomlands och i den svenska bloggosfären när de väl dök upp på marknaden. Det ska erkännas att även Vintankar sällade sig till hyllningskören. Men hur har de blivit sedan? Har de utvecklats som alla trodde?
Vi har så sakteliga börjat smaka på 2007:orna igen. Visst är de fortfarande bra viner, men på något sätt verkar de ha stannat i växten och inte utvecklats nämnvärt samtidigt som den ungdomliga frukten har börjat övergå till lite mer mogen frukt.
Benedettis 07:a drack vi första gången för snart fyra år sedan. Vad vi tyckte då hittar du här.
Ägaren Christian Benedetti's farfar Nicolas imigrerade från Italien 1930 och gifte sig med dottern till en vinodlare i Chateauneuf-du-Pape. Efter att ha slutfört vinskoleutbildning hjälper även Christians son Nicolas till med vinbruket. Domainen äger 3 hektar mark i Chateauneuf du Pape och ca 9 hektar i Côte du Rhône. Man tillverkar idag 3 sorters Chateauneuf du Pape, 2 röda och 1 vit samt 3 sorters Côte du Rhône. En del av vinrankorna är mycket gamla, mer än 100 år – planterade just efter Phylloxeran, Odlingen har brukats ekologiskt sedan 1997 och blev certifierad AB “Agriculture Biologic” år 2000.
Källa: Importörens hemsida
Vinet är gjort på 75% Grenache, 15% Syrah samt 5% vardera av Cinsault och Mourvèdre.
Jäsningen äger rum i cementtankar först kallt sedan varmt ca 4-5 veckor. Efter vintern när kylan gjort vinet klarare tappas det på ståltank ca 1 år och normalt sett börjar den malolaktiska jäsningen på våren året därpå i ektunnor ( barrique 225 L).

Vi möts av en finstämd doft av mörka körsbär, örter/kryddor och aningens kakao och torkad frukt. En trevlig och lovande doft.

I gommen känns vinet mjukt och runt. Den mörka frukten dominerar med körsbär, plommon, björnbär och så lite hallon som ger ett litet ljusare intryck. Några grabbnävar örter/kryddor finns detoch dessa harmoniserar fint med frukten. Syran ger vinet fortfarande en friskhet, men inte på samma sätt som för fyra år sedan. Tanninerna har blivit alldeles sammetslena. Vinet uppvisar tydliga mognadstoner. Eftersmaken är lång med mörk frukt, tydlig lakritskaraktär och lite torkad frukt.
Vinet är gott precis lika gott som då vi drack det för första gången 2011, men då förutspådde jag en stor utvecklingspotential. Riktigt så har det inte blivit. Vinet har mognat, tappat lite av sin ungdomliga frukt och charm, ändå är det riktigt gott. Och det räcker långt.

Betyg 4


Vinet köptes i "Bolagets" beställningssortiment för 299 kr. Idag är det årgång 2012 som gäller och den kostar 316 kr. Den kan endast köpas i kolli om sex flaskor. Visst är jag sugen på att testa 2012:orna, så det gäller att höra av sig i bekantskapskretsen om någon vill dela en kartong.


4 kommentarer:

  1. Har du fått någon som är intresserad av att köpa hälften? Jag kan tänka mig tre flaskor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Leif!
      Min bror var intresserad av två flaskor, så vad sägs om att dela en sexpack på tre dvs två flaskor var.
      I så fall knappar jag in en beställning!

      Radera
    2. Jovisst det går alldeles utmärkt.

      Radera
    3. Hej Leif!
      Då har jag lagt en beställning. Jag hör av mig när jag hämtat vinerna.
      Skicka ett mail till jcvintankar@gmail.com med din mailadress så
      kan vi kommunicera den vägen

      Radera