Jag köpte sent på hösten 2017 ett antal halvflaskor av Paul Bara Roséchampagne. Så fantastiskt goda och visst tokhyllade vi dom i ett blogginlägg tidigare i våras. När så helflaskvarianten dök upp i våras för 339 kr, så kändes det givet att köpa en sexpack. I förra veckan drog vi korken ur den första. Precis som tidigare är det Franska Vinlistan som levererar. Den finns på SB till priset av 378 kr. Ingen jättestor prisskillnad.
Paul Baras historia i champagne går tillbaks till 1600-talet, men då mer som jordbrukare och djuruppfödare. 1833 startar deras historia som vinodlare och 1929 börjar dom göra vin under eget namn. Idag äger dom 11 ha varav 9,5 ha är Pinot Noir. Samtliga vingårdar är klassade som Grand Cru och ligger i Bouzy förutom en liten (0,5 ha) vingårdslott i Ambonnay. Årsproduktionen är 100 000 flaskor fördelade på: Brut Réserve, Rosé, Grand Millésime, Special Club, Special Club Rosé, två varianter av BlancdeNoir samt ett stilla rödvin.
Sedan tidigt 80-tal är det Chantal (äldsta dottern till Paul Bara) som ansvar för verksamheten.
Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specifik årgång och den andra hälften är s k reservvin.
Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter.
Vår flaska degorgerades i januari 2018.
Färgen går i en mörk laxrosa nyans.
Det känns omgående att den här inte är lika utvecklad som de halvflaskor vi drack i våras, vilket egentligen är självklart då halvflaskorna utvecklas i en snabbare takt samt att det skiljer ett halvår på degorgeringsdatumet. Jag vet inte heller om det är samma basårgång.
Med detta sagt så är det ändå en lysande champagne och där vi tror att det finns en hel del utveckling att vänta de närmaste åren. Så ingen brådska för den som ligger på ett gäng flaskor.
Doften är präglad av röda bär med en liten PN-peppar ton i bakgrunden. Vi känner aningens nybakat bröd liksom röda citrusfrukter. Hyfsat stor doft, men det känns att det finns mer att ge.
I munnen återkommer en hel dröse med röda bär: smultron, jordgubbar, ljusa körsbär och så några hallon. Här finns härligt syrliga röda äpplen, mineraler av sten och krita, lite rostat bröd samt ordentligt med röda citrusfrukter. Avslutet har den där törstsläckande bitterheten från blodgrape.
Visst är det här gott, men som jag skrev ovan så är den här champagnen bara i sin linda.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar