tisdag 31 juli 2018

Overnight, LaMolinara och Bardolino Chiaretto. Tre väldigt bra Rosato.

Vi har den senaste tiden druckit tre roséviner från Italien (eller Rosato som italienarna säger), som vi verkligen uppskattat. Just den här sommaren har det varit Rosato-läge.
2016 Overnight från Brunelli
Du som vill veta lite mer om vingården Brunelli och deras viner gör det på vidstående länk Brunellis viner.
Vinet är gjort på i huvudsak druvan Molinara med några små skvättar Corvina och Corvinone. 2016 var den första årgången och den buteljerades på våren 2017. Efter pressning av druvorna får musten tillbringa natten tillsammans med skalen, därefter separeras skalen från druvjuicen. Det är ju i druvans skal färgen sitter. Att det är just en natt har också fått ge namn till vinet. Efter jäsningen har vinet fått tillbringa en kortare tid på ståltankar innan det buteljerats. 


Vi drack det här till en enklare lunch ute i den Bohuslänska skärgården (Valön) för någon vecka sedan. Så härligt uppfriskande och faktiskt med en törstsläckande känsla.
Färgen går i en vacker hallonröd nyans.
Doften bär toner av röda bär, lite rosor och våta granithällar.
I munnen får vi smultron, jordgubbar, några hallon och lite röda vinbär. Steniga mineraler, någon ört, blodapelsin och unset rosor kan vi också ana oss till. En stor och bra syra skänker den där friskheten som vi uppskattar och så det bittra avslutet från en blodgrape.
Betyg 4-


2015 LaMolinara
Le Salette har en lång historia i Valpolicella. Den nuvarande ägaren/vinmakaren Franco Scamperle är fjärde generationen. Han övertog familjegården i början på 1980-talet. Du hittar den i centrala Fumane. Idag äger man runt 20 ha vinmarker spridda lite här och där i Valpolicella Classico bl a Conca d´Oro i Sant´Ambrogio, Monte Masua i San Floriano och runt Fumane Cà Carnocchio, I Progni och Cà Melchiori.
Det här vinet är gjort på endast Molinara precis som Brunellis Rosato. Färgen går i en väldigt mörk hallonröd ton, vilket indikerar att druvjuicen fått tillbringa lite längre tid tillsammans med skalen än endast en natt. Det har också fått vila upp sig i tre månader på ståltank innan det buteljerats.

Doften är försiktig med lite ljusare körsbär, hallon, smultron och med en sommaräng i bakgrunden.
I munnen känns det som ett mellanting av rosato oh rödvin. De röda bären dominerar de första smakintrycken. Samma röda bär som i doften fast kompletterade med lite röda vinbär. Örter, mineraler av stenaktig karaktär samt lite röd citrusfrukt kan noteras. Det senare framförallt i eftersmaken.
Syran är fortfarande stor, även om den är något nedtonad gentemot hur det var för två år sedan då jag drack den första gången.
Betyg 3+


2017 Bardolino Chiaretto, Cavalchina
Azienda Agricola Cavalchina grundades under 1900 talets början, och familjen Piona förvärvade vingården 1948. Gården ligger på kullarna i Custoza sydost om Lago di Garda. Bröderna Luciano och Franco tog över rodret i mitten av 80-talet och har sedan dess rönt stora framgångar och förvärvat fler egendomar i närområdet. 
Källa: Importörens hemsida.
Ett vin gjort på druvorna Corvina (55%), Rondinella (35%) och Molinara 10%). Druvorna skördas runt två veckor för de druvor som används till deras rödvin. Dom pressas tämligen omgående och får ligga med skalkontakt i cirka ett dygn innan jäsningsprocessen drar igång. Denna varar mellan två och tre veckor. Vinet tappas ganska så omgående upp på flaska, där vinet får vila i några månader. Detta är ett ungt vin och ska drickas ungt dvs året efter skörd. 
Vi var väldigt förtjusta i den föregående årgången (2016), så vi var så klart tvungna att testa 2017.

Färgen är tämligen snarlik den som Overnight har och inte alls samma mörka nyans som LaMolinara har.

Doften är lite försiktig och bär tydliga spår av röda bär, någon lite örtig ton samt nylagd grusgång.

I munnen är det friskt, slankt, törstsläckande och fasligt lättdrucket, men här finns också charm och karaktär. Inslaget av röda bär dominerar. Vi känner smultron, jordgubbar, hallon och röda vinbär. Lite blodgrape och några örter i avslutet kan vi också notera. Förträfflig syra och försvinnande god.
Betyg 4-


Brunellis Overnight finns inte på SB. Jag har köpt den direkt från gården och då kostade den 9,5 euro+svensk alkoholskatt.

LaMolinara betalde jag knappt 160 kr för hos SB. Den är för närvarande slut hos importören.

Cavalchinas Bardolino Chiaretto kostar 180 kr i SB:s beställningssortiment och har best nr 79360

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar