torsdag 5 juli 2018

Mancini en vingård i utkanten av Pesaro i Marche.

Vid vårt besök i Pesaro under midsommarhelgen blev vi en kväll sugna på grillad fisk. Vi ville gärna dricka något lättare rödvin till detta. I vinlistan hittade vi Pinot Noir dessutom från en vingård belägen alldeles i utkanterna av Pesaro. Vinet var gott, så påföljande dag besökte vi vingården.

Fattoria Mancini.
En familjeägd vingård som startade sin verksamhet 1861. Nu är det femte generationen vinmakare som driver den 30 ha stora vingården.
Flera av deras vingårdslotter ligger i Nationalparken Monte San Bartolo alldeles i utkanten av Pesaro. Stora nivåskillnader, branta sluttningar och närheten till Adriatiska havet skapar ett speciellt mikroklimat och samtidigt spektakulära vyer.


I början på 1800-talet anlade Napoleon administrationen vingårdar med Pinot Noir som huvuddruva. Den trivdes väl och anpassade sig till förutsättningarna både klimat- och jordmässigt. Numer betraktas just den klon av Pinot Noir som en egen lokal druva.

Vi besökte vingården. Vi hann inte med någon riktig rundvandring utan fick nöja oss med en provsmakning.
Den mycket trevliga Chiara berättade lite om vinerna och serverade oss fem smakprover:
- Roncaglia på druvan Albanella
- Impero Blanc de Noir
- Focara Pinot Noir
- Focara Pinot Noir Rive
- Sangiovese Rive


Vi fick dessvärre vare sig smaka eller köpa deras prestigevin BLU, som sedan 2007 uteslutande är gjort på den gamla druvan Ancelotta. Slutsålt

2017 Roncaglia
Vårt första smakprov var ett vitt vin gjort på den lokala druvan Albanella. Mancini har sedan tidigt på 1970-talet gjort viner på just denna druva. De kommer från ett vinfält runt den lilla byn Roncaglia precis utanför Pesaro och gränsar till San Bartolo National Park. 1994 fick den statusen DOC Colli Pesaresi Roncaglia.
Vinet görs på lägst 75% Albanella och får innehålla som mest 25% vit Pinot Noir.
Varsam pressning av druvorna. Jäsning på ståltank, där musten får ligga i fyra månader på sin jästfällning innan det buteljeras. "Microfiltering" innan buteljeringen.
Färgen går i en vacker halmgul ton.

I doften finns det en hel del citrus, lite örter, aningens sommaräng och rejält med sten- och grusdamm.

I gommen är det friskt och rent på något vis. Citrus, gröna äpplen, persika, några stora nypor örter, stenmineraler och en liten nötig ton i avslutet.

Det här kändes spännande, så en flaska fick följa med hem för en mer noggrann granskning.
2016 Focara Pinot Noir
Detta är deras Bas-Pinot-Noir. 100% avstjälkning. Maceration i sju dagar. Jäsning på ståltank. 12 månaders mognad på 228-liters ekfat.

I doft och smak finns en ganska så typisk på pinot-frukt, lite kryddor och mineraler. Bra syra och små nätta tanniner gör det här till ett trevligt vin. Kanske inget stort vin men ändå trevligt och gott.
2015 Focara Pinot Noir Rive.
I det här fallet kommer druvorna från vinfältet med namnet Rive. Det tillverkas på ungefär samma sätt som bas-pinoten. Ligger på ekfat lika länge, men här är 50% av ekfaten nya och resterande 50% använda ett år.

Vi får en mer fokuserad frukt, där de röda bären framträder med större tydlighet. Jordgubbar, lite syrliga körsbär, något enstaka björnbär, hyfsat med kryddor främst svartpeppar och unset viol.
Visst det är runt 8 euro dyrare, men klart värt det. En flaska får följa med hem.
2017 Impero, Blanc de Pinot Noir
Det här alltså ett vitt vin gjort på den blå druvan Pinot Noir. Vi som älskar champagne vet ju att där görs "vit" champagne på blå druvor bl a på Pinot Noir. Mancini har i över 40 år laborerat med att få fram ett stilla vitt vin på Pinot Noir. 1998 släppte dom den första årgången.
Här avstjälkas inte druvorna utan hela klasar pressas ytterst försiktigt allt för att minimera skalkontakten.. Vinet får jäsa på ekfat och mogna i cirka 12 månader på franska 228-liters ekfat (20% nya, 40% två ggr använda och 20% 3 ggr använda.

Färgen är halmgul med några gyllengula stråk.

I doften känner vi röda äpplen, citrus, en hel del örter och kryddor, lite gula stenfrukter och unset blommor.

Smaken känns kraftig med en bra syra. Friskt och matigt på något sätt. De röda äpplena från doften återkommer tillsammans med en hel del röda citrusfrukter. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt. De gula stenfrukterna från doften känns nu som persika och nektariner. Ett annorlunda vitt vin. Spännande som bara den. Så klart fick en flaska följa med hem för lite noggrannare undersökning, så Vintankar återkommer i ärendet.

På gården kostar det här vinet 22 euro.
Det finns en mousserad variant för 32 euro.
Bas Pinot Noir 17 euro medans Rive kostar 25.
Dom gör två olika Sangiovese för 9 resp 15 euro. Vi testade den dyrare. Helt OK, men tog inga noteringar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar