tisdag 10 juli 2018

Champagne A Viot & Fils

Det har nu gått mer än två år sedan jag fick den här champagnen som ett varuprov. Den lanserades då som den billigaste champagnen på Systembolaget. Jag tyckte den var förvånansvärt bra för sitt pris och skrev ett blogginlägg. Nu drygt två år senare har priset gått upp dryga tjugo kronor, så att den nu kostar 197 kr. SB:s billigaste champagne är André Legrand för 169 kr. Den har jag inte smakat.

Sonen fyllde 30 i våras. Vi hade den då som ett dryckesalternativ till den buffé som serverades. Intrycket är att den föll hans jämnåriga vänner väl i smaken. Häromkvällen provade vi den själva.
Historien börjar med att Armand Viot 1921 började odla vin i Champagnes södra delar, Côte des Bars närmare bestämt i byn Colombé-la-Fosse. Fem generationer senare är det Julien Viot som har ansvaret. Det här är en liten odlare som idag äger åtta hektar. All deras Champagne kommer från deras egna vingårdar, dessa är planterade med 34% Chardonnay, 33% Pinot Noir och 33% Pinot Meunier. De har för närvarande 300.000 flaskor som lagras i deras källare i väntan på degorgering.
Just den här champagnen har druvsammansättningen Pinot Noir (60%), Chardonnay (30%) och Pinot Meunier (10%).
Det är en NonVintage dvs den består av vin från ett flertal årgångar. Deras Brut Tradition ges alltid minst fem år på jästen innan den degorgeras. Dosagen är ca 5g per liter.

Vi möts av en trevlig doft av mogna, gula äpplen, lite citrus, stendamm, kanderade mandlar och brioche. På det hela en angenäm doft, som det är lätt att gilla.

I munnen kan vi omgående konstatera att det här är en tämligen lättdrucken sak samtidigt har den en stor och bra syra. Frisk och fräsch i hela sin framtoning.
Ganska omgående noterar vi de gula äpplena vi kände i doften, men de kompletteras med inslag av lite rödare höstäpplen med en bra syrlighet. Vi känner en hel del citrus, nötter, rostat bröd samt tydliga mineraler av såväl stenig karaktär som skolkrita. Inslaget av gula stenfrukter såsom persika och nektariner förhöjer smakintrycken. I avslutet hittar vi en del grapefrukt.

Så klart är det här ingen stor champagne med djup, komplexitet och elegans. Det är ju inte heller något en kan förvänta sig för för 197 kr, men för detta priset tycker jag ändå att en får en bra champagne-känsla. Ut av de champagner jag smakat under 250 kr har den få eller snarare ingen som slår den.

Betyg 3++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar