måndag 12 september 2011

Gallina Barbera d´Alba 2006.

Barbera är en druva som hustrun och jag inte druckit särskilt ofta. Jag hör ofta min bror sprida superlativer om Barbera druvan. Dags för lite egen utforskning. Vi hade en flaska från årgången 2006 i källaren. Den fick bli vårt första test.

Gallina Barbera d´Alba 2006.
Producent är La Spinetta. Det är dom så låter en noshörning pryda sina etiketter på vinflaskorna.
Vi befinner oss runt staden Alba i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Druvorna till detta vin är hämtade från vingården Gallina.
Så här skriver importören Enjoy Wine på sin hemsida:
Vingården Gallina i Barbaresco köptes 1995 av familjen Rivetti. Här odlas till största delen nebbiolo och La Spinettas vingårdsbetecknade Barbaresco Gallina skördas här. Mitt i vingården växer barberadruvor som från början var tänkta att omplanteras med nebbiolo men först ville Giorgio göra ett barberavin från dessa stockar. Restultatet blev enastånede och barberan fick stå kvar!

Årgång 2004 provades här

Nu till våra egna noteringar.
Färgen är intensivt rubinröd.
Vi sniffar lite försiktigt och känner en finstämd doft av bär, framförallt moreller men även lite hallon och björnbär.Det kommer sedan en pust av lite blommor(viol?), lite kryddor med fatiga toner.
Vi tar och smakar på vinet. Dess mjukhet överraskar oss. Varför vet jag inte. En lättsam fruktighet tränger sig fram. Plockar vi isär smakerna så kommer bären från doften igen dvs moreller, hallon och björnbär. Vi anar lite av sommarens varma dagar i frukten. Örter och kryddor dansar i god takt med såväl frukten som en viss blommighet. Eftersmaken är lång och i den kan vi på slutet känna lite mörk choklad, viol och lakrits.
Syrorna balanserar vinet fint och ger det en friskhet. Tanninerna är väl avrundade och ger vinet karaktär.
Vi upptäcker i botten på flaskan en större bottensats. Av någon anledning blir vi överraskade.
Vinet känns drickfärdigt idag. Vi har en flaska kvar och vi kommer nog sätta skruven i den ganska snart.
Någon som har erfarenhet av lite längre lagrade Barberor?
Betyg 4+

I augusti släpptes 08:an. Vi införskaffade ett par flaskor av den.

Det kommer att bli fler Barberor framöver. Någon som vill lämna en rekomendation?
I så fall är jag tacksam.

3 kommentarer:

 1. Prova Roagnas Barbera. En helt annan sak, och mycket gott!

  SvaraRadera
 2. Härligt med lite Barbera i vinbloggosfären, det var ett tag sedan. Vi testade Gallina 2004 för något år sedan och fann att den var helt galet mycket likör över det hele. Kul upplevelse och fantastiskt hur olik druvan kan bete sig.

  http://www.who-cut-the-cheeze.se/2010/09/vamonos-barberas/

  SvaraRadera
 3. Ulrik!
  Tack för tipset. Roagna har jag stort förtroende för. Det blir att kolla med Bristly om den finns tillgänglig på svenska marknaden.

  WhoCutTheCheeze!
  Visst är det spännande hur en druva kan skilja sig åt mellan olika producenter, men också hur den kan variera mellan åren. Förmodligen också hur olika vi som personer kan uppleva ett vin.
  Finns inga rätt eller fel.
  Bara egna upplevelser!!

  JC

  SvaraRadera