onsdag 28 september 2011

Ch Montus vs Quinta do Vallado

Lördagen präglades av nästan sommarkänsla. Strålande sol, runt 20 grader varmt och en svag vind.
Lite målningsarbeten var inte slutförda, så detta var en perfekt dag för att få målningen avklarad.
Köttgryta är kvällens måltid. Grytbitar från Tjolöholm är inhandlade. Ett fantastiskt smakrikt kött, men så har djuren också betat på strandängarna runt Tjolöholm. Vi gör ett mos på potatis och palsternackor. Vi får sällskap av brorsonen P och hans sambo M samt vår son O. P och M fixar blåbärspaj till dessert(blåbären kommer från vår amerikanska blåbärsbuske).
Vår vän A ringer och frågar om vi önskar mer trattkantareller. Sånt säger man verkligen inte nej till. En liten stund senare anländer hon med två stora plastpåsar överfyllda med trattisar. Vi tar tacksamt emot och får förska hitta något från våra odlingar att kompensera henne med.
Söndagen får ägnas åt rensning och förvällning av trattkantareller.

Ikväll dricker vi ett vin från Sydfrankrike och ställer det mot en Portugis.

Chateau Montus 2005.
Vi köpte det här vinet 2008 för 159 kr på SB. Idag är det årgång 2008 som säljs i det tillfälliga sortimentet. Nu kostar det 189 kr.
Det här vinet kommer från Madiran i sydvästra Frankrike, norr om staden Pau.
Producent är Alain Brumont.
Druvor: Tannat till 80% och Cabernet Sauvignon till 20%.

Vi häller vinet på karaff drygt två timmar innan vi ska sätt oss till bords.
Vi har en mycket tät, mörk, blålila färg i glasen. Ja nästan en dragning åt svart. Riktigt så "svarta" viner är det sällan som jag stött på.
Alldeles efter upphällningen är doften svag, men efter två timmar har det hänt en del. Vi snurrar ordentligt på våra glas. Det kryper sakta fram en doft av blåbär och tydliga inslag av svarta vinbär. Vi känner också lite sydfranska örter och aningens choklad(mörk). Även lite fatkaraktär kan skönjas och kanske lite lakrits på slutet.
Vi låter vinet virvla runt i gommen. Ett stramt, kraftpaket som inte riktigt vill släppa till. Hustrun rynkar lite på näsan. Inte helt oväntat, då jag vet att hon inte är en fan av strama viner. Under kvällens gång börja vinet att öppna upp sig. Vi kan efterhand urskilja smaken av svarta vinbär, lite körsbär, en del örter och en hel del fat. Här finns också lite mörk choklad som dyker upp i den långa eftersmaken. Vi tycker också att det finns en viss pepprighet på slutet. Det finns ordentligt med tanniner i det här vinet. Rejält oslipade. Till vår mat märker man inte så mycket av tanninerna, men den skvätten som är kvar i glaset och som dricks lite senare på kvällen, ja då biter det rejält i gommen.
Vinet känns trots sin ålder ungt. Nästa flaska testar vi om två år. Det kan nog ha hänt en del tills dess.
Betyg 3+


Quinta Do Vallado Reserva 2006.
Jag köpte det här vinet via Beställningssortimentet. Minns jag rätt kostade det 289 kr.
Jag drack det här vinet i början på mars.
Jag skrev då så här:
Ett vin från Duorodalen i Portugal.
Detta vin innehåller en blandning av ett flertal druvor: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Sousao m fl.
Färgen är mörkt röd. Doften är trevligt fylld av söt frukt(fikon), ek, behagliga örter och lite tobaks nyanser i bakgrunden.
En härlig smak som dröjer sig kvar länge av mogen frukt, lakrits och härliga örter med runda mogna tanniner.
Ett riktigt gott vin som jag testade första gången på en provning på Barrique.


Intrycket från förra gången gäller fortfarande. Möjligen har frukten/bären blivit tydligare. Vi tycker oss framförallt känna björnbärstoner i såväl doft som smak.
Vi kan återigen konstatera att detta är ett riktigt gott vin, som passar alldeles utmärkt till olika köttgrytor. Det är även en njutning att dricka det på egen hand.
Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar