onsdag 14 september 2011

Les Crestes 2008

I augustisläppet fanns ett Priorat vin som lät spännande. Vi har alltmer kommit att uppskatta viner från Priorat, så vi inhandlade en flaska. Vi öppnade den på måndagskväll och tog ett glas till den stekta fläskkotletten. Vi fortsatte sedan att avnjuta ytterligare ett glas till ChampionLeague fotbollen på tisdagskväll.

Les Crestes 2008.
Vi har här ett vin från Priorat, som  ligger ca 15 mil sydväst om Barcelona i Katalonien.
Producent är Celler Mas Doix. Dom släppte två viner i augusti, båda från Priorat. Vi köpte det billigare av de två dvs Les Crestes. Vinet kostade 195 kr och finns fortfarande kvar på ett flertal Systembolag.
Det dyrare (399 kr) Salanques 2007 finns också kvar, men då endast i de sk Vinkällarbutikerna.

Les Crestes har följande druvor:  80% Garnacha, 10% Cariñena och 10% Syrah.

Vi häller som vanligt upp vinet i två stora glas ett par timmar innan det är dags att avnjuta vinet.
Färg: Tät, mörk, blåröd färg.
Vi sniffar ordentligt på vinet. Det doftar lite svagt av bär, ganska så knutet. Efter ett par timmar dyker det fram lite plommon, hallon, blåbär och aningens mörk choklad. Dag två känns dessa dofter lite mer.
Vi smakar och finner en aromatisk smak. Vi känner igen hallon, björnbär, lite mörka körsbär, en viss kryddighet, lite mörk choklad samt lite mineraler( lite järnig ton). Eftersmaken är medellång och där kan vi förutom frukten/bären också känna en viss vaniljton. Syrorna som finns ger en friskhet åt vinet och tanninerna har inte rundats av fullt ut. Vinet håller ihop riktigt bra och dag två smakar det i stort som första dagen. Möjligen känns vinet lite mjukare.
Vinet släpper inte till ordentligt. Vi kan ana oss till att det ligger lite gömda skatter både här och där.
Den flaskan jag har kvar ska få två år i ryggläge. Idag kan betyget bara bli en svag fyra, men jag förväntar mig att det om två år närmar sig en femma.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar