torsdag 22 september 2011

Fonterutoli Chianti Classico 2006

I går öppnade vi en halvflaska av en Chianti som ingår i systembolagets fasta sortiment.
Producent är Marchesi Mazzei. Vinet vi dricker är deras andravin. Vinet får luftas 1-2 timmar i glaset innan vi sätter oss till bords.

Fonterutoli Chianti Classico 2006
Druvsammansättning: Sangiovese 90%, Malvasia nera och Colorino 5% och Merlot 5%. Vi köpte den här halvflaskan för två år sedan för 95 kr. Vi har druckit en om året och upplevt den som ganska så stram i smaken, även om det varit gott om röda bär. Detta var före jag började blogga och därför har jag inga utförliga anteckningar. Bara att "kommer fortsätta att utvecklas", noterat i april 2010. Spännande att se vad som hänt på ytterligare 17 månader i källaren.

Färgen är blåröd med en ganska mörk och hög intensitet. Lite tegelfärg vid glaskanten.
Vi luktar och finner en svagt kryddig doft. Egentligen är det de mörka körsbären som först slår emot en, sedan kommer en blandning av mörka och röda bär.
Här finns också aningens choklad och en lite fatig ton känner vi på slutet.
Vi låter vinet virvla runt i munnen och känner smaken av körsbär, lite röda vinbär, en hel del kryddor/örter och så en liten chokladton på slutet. Här finns gott om syror. Dom harmoniserar ganska väl med frukten, vilket ger vinet en friskhet. Tanninerna ger ett stabilt grepp, de är inte helt avrundade ännu. Eftersmaken är ganska lång och där framträder lite körsbärskärnor och en viss fatton.

Vad som hänt sen senast är att frukten (egentligen bären) blivit mer tydliga och tillgängliga. Syrorna har börjat hitta hem i frukten och tanninerna lite mer medgörliga.
Sammanfattningsvis kan sägas att vinet utvecklas i en riktning vi finner angenäm. Vi väntar ett år med nästa flaska och tror vinet klättrat ytterligare några pinnar på vår smakstege.
Det fattas flera steg för att nå upp till den Chiantin vi drack i helgen (Bucerchiale), men ändå ett ganska hyggligt vin för pengarna.
Betyg 4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar