måndag 19 december 2011

Chateauneuf-du-Pape,2009, Domaine La Barroche

Ja så drog vi korken ur Signature 2009 till slut. Det var meningen att det skulle gjorts redan förra helgen, men av misstag famlade jag fel i källarmörkret och fick tag på en 07:a. Vad vi tyckte om detta kan du läsa om här. Vi ändrade snabbt taktik och gick in i en vertikal under dryga veckan, vilket betyder att vi under förra veckan testade årgång 2008. Detta kan du läsa om här.
Idag har jag så lyckats med vad jag inte klarade av förra veckan dvs jag fick med mig en 09:a.

Chateauneuf-du-Pape, 2009, Domaine La Barroche.
Grandiosa hyllningar har framförts av Finare Vinare och Herren och Rhonarna.
Går man in på producentens hemsida så anges druvmixen för 2007 till  66% Grenache, 15% Mourvedre, 13% Syrah och 6% Cinsau. Gäller dessa proportioner för 2009?  Vet inte, jag har inte sett någon speciell info för just 2009, men man kan ju misstänka att andelen Syrah ökat då ingen Fiancée görs längre. Förhoppningsvis uppdateras deras hemsida.
Vi kommer hem lite sent på lördagkväll. Vi bestämmer oss ändå att se på en bandad repris av "Så mycket bättre", sista avsnittet. Vi öppnar flaskan och häller upp i två glas. Ingen luftning vid det här första tillfället.
Färgen känns igen. Tredje flaskan, fast olika årgångar, talar om för oss att några färgskillnader kan vi inte notera. Kanske finns det färgskillnader, men då får nog glasen från de tre årgångarna stå bredvid varandra.
Doften är så här i början lite svag, men efter hand växer den under småtimmarna. Mörka skogsbär, kryddor, lite örter och efter någon timma dyker lakritsen upp. Det är en lovande och tilltalande doft. Nu vill vi smaka!
I gommen möts vi av ett friskt vin. Den pigga syran visar med all tydlighet att detta är ett ungt vin. Vi känner de mörka bären som nu kompletterats med röda bär(hallon och jordgubbe). Det dyker upp gott om kryddor och örter. Vi kan också spåra en liten blommig ton, som vi tycker känns som viol. Eftersmaken: fruktig, örtig, lång och med en avslutning som skickar klara lakrits signaler. Tanninerna ger ett rejält bett i gommen. Inte ett dugg obehagligt utan enormt charmerande. Det här känns lovande och urläckert. Dryga halva flaskan är kvar och den ska få sätta livet till imorgon. Längtan dit är stor.

Söndagkväll dvs dag två.
Flaskan har fått stå halvfylld, lite svalt och med korken på i 20 timmar.
Vi sniffar och känner omedelbart tydliga och tämligen markerade dofter av björnbär, slånbär och blåbär men kompletterade med såväl hallon som jordgubbar. Rejält med örter och kryddor. En viss lakrits ton och en liten pikant sötaktig ton som vi förknippar med russin eller möjligen fikon. Det är fortfarande en väldigt pigg doft med en ljuvlig fräschör. Trevligt! En betydligt mer utvecklad doft idag än igår. Våra luktcensorer skickar signaler till hjärnan att "ta en klunk någon gång".
Vi gör så och låter vinet virvla runt i gommen någon sekund. Vi utbrister båda i ett "GOTT".
Vi hittar såväl de mörka som de röda bären. Kanske någon pytteliten sötma, men inte alls som i 07:an.
Naturligtvis hittar vi örter och kryddor, en liten bit mörk choklad sticker fram tillsammans med en urtjusig lakritston i den långa eftersmaken. Att alkoholen uppgår till 15% blir vi förvånade över. Den är så inbakad i frukten som det nu bara går. Syrorna är fortfarande lika pigga dag två som dag ett. Tanninerna känns betydligt mer beskedligare idag än vad de gjorde igår, men fortfarande inte ett dugg mesiga. Vi kan bara buga oss för ett praktexemplar till vin.
Riktigt gott redan nu, särskilt med lite luftning. Vår bedömning är att det här vinet klara många år i källaren, men varför vänta när det redan nu är så här tilltalande.
Betyg 5

Sammanfattning.
Ett fantastiskt vin alla tre årgångarna.
Årgång 2007 fick betyget 4+
Årgång 2008 fick betyget 4+
Årgång 2009 fick betyget 5

I vår bok seglar 09:an upp som en klar vinnare i en ytterst hård kamp. Vad som avgjorde var nog att 2009 kändes lite mer elegantare och mer välstrukturerad.
I SB:s beställningssortiment kostar det 329 kr med beställningsnr 75870.
Visst, 329 kr är mycket pengar. Men tänk så här: Vad kostar ett vin när du går ut på lokal och äter en bit mat. Väljer du ett billigt vin kanske du hamnar strax under trehundringen. Jag föreslår att du gör ett köp av detta enorma vin. Ta fram det här vinet, när du har en god middag på gång med trevliga vänner. Du får en upplevelse du kan aldrig kan få på krogen och det för dryga trehundra kronor. Risken finns att det bara är sånt här du vill dricka i fortsättningen.2 kommentarer:

  1. Ja vad ska man säga? Låter minst sagt lockande. Så j*vla synd att alla pengar denna månad går till andras klappar. Annars kan jag tänka mig att hitta detta under granen.

    Hoppas det finns kvar i Januari. ;)

    //David

    SvaraRadera
  2. Förtröstansfullt att läsa om dag 2. Låter som det har mer att ge. Bådar gott. Tack för en gedigen och läsvärd genomgång av de senaste årgångarna!

    SvaraRadera