måndag 26 mars 2012

Paris. Dag 4.

Det är söndag. Det är också vår sista dag i Paris för den här gången. Vi möts av ett gråmulet väder. Det hänger lite regn i luften, men ändå ett ganska behagligt storstadsväder i mars månad. Vi promenerar upp till Place de la Republique. Vårt mål är en vandring utmed Canal Saint-Martin.
Vi vänder uppe vid Bassin de la Valette och vandrar tillbaka på motsatta sidan.
Vi har tänkt oss en lunch på Le Verre Volé, som besrivits så underbart av Finare Vinare. Det är fullsatt och eftersom vi inte bokat bord så finns det ingen plats till oss. Vi noterar ett ställe att besöka på vår nästa Parisresa. Vi går över till motsatta sidan av kanalen, där ligger Hotel du Nord. Det är numera enbart en restaurang sitt namn till trots. Det ser trevligt ut så det får bli vårt lunchställe idag.
Dottern äter en fransk cheeseburgare och som den frankofil hon är, så påstår hon att det är den godaste cheeseburgare hon någonsin ätit. Hustrun äter en köttbit( kalv) och själv nöjer jag mig med något enkelt dvs lite olika rökta skinkor. En enkel rustik restaurang med god mat till rimliga priser. Restaurangen blir snart fullsatt och det verkar till övervägande del vara parisare såväl unga som gamla. Atmosfären känns väldigt fransk på någotvis.
Vi väljer ett vin från Ch Romanin. En vingård vi besökte i somras och då köpte vi med oss två flaskor av deras prestigevin. Jag skrev om detta här. Nu är det deras andravin (som vi inte smakat) som vi ska dricka. Vinet kostar 28 euro på restaurangen dvs de har lagt på ca 16 euro mot vad det kostade hos producenten. Detta kan jämföras med det pålägg  runt 350-400 kr (40euro) som många svenska restauranger använders sig utav.
La Chapelle de Romanin 2008,
AOC Les Baux-de-Provence.
Druvmixen är Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah och Mourvèdre.
En tät mörkröd färg har vinet i våra glas. Doften har en svag fruktig ton, där körsbär, lingon och kanske tranbär är de främsta attributen, men vi noterar också en liten jordig touch i kombination med trevliga höstlöv. Det här är ett förvånansvärt lätt vin med tanke på vilka druvor som ingår. Vi känner smaken av mörka körsbär, lite peppar och en pigg syra. Mjuka, behagliga tanniner dansar runt med bären och syran. Lättdrucket och väldigt långt ifrån vad vi upplevde med deras prestigevin "Le Coeur de Romanin".

Det är vår sista kväll och den firar vi med ett besök på La Coupole..
En omtalad och smått legendarisk restaurang. Jean-Paul Sartre var stamgäst och hade alltid samma bord (149).
Den rymmer 300 gäster och vi får intrycket att den är fullsatt en vanlig söndagskväll i mars!
Vi har som tur är bokat bord via internet någon vecka före avresan. Vi har fått bord 137.
Här äter man med fördel fisk och skaldjur.
Dottern äter en hummersallad till förrätt, vilken hon öser superlativer över. Hustrun har valt en avocadomousse med krabba. Hon är också väldigt nöjd, men jag undrar om jag inte drog vinstlotten dvs marinerade pilgrimmsmusslor med hasselnötter (lite strö) och oystersås. Bara den är värt ett besök.
Dottern har valt en tonfisk, hustrun en seabass (havsaborre) och jag själv en ytterst delikat torskrätt (wild cod). Vi är bortskämda med bra fiskrestauranger i Göteborg, Sjömagasinet m fl, vilket gör att vi ställer höga krav, men den mat vi får in här håller högsta klass. Vi låter vår sommelier välja vin åt oss.
2010 Sancerre, Pascal Jolivet.
100 % Sauvignon Blanc.
Vinet finns i BS och kostar där 149 kr. Vi fick betala 40 euro.
Vinet har en klar ljusgul färg, kanske med lite ljusgröna stråk.
Här luktar det elegant Sancerre: Vinbärsblad, krusbär, lite, lite citrus och en hel grabbnäve mineraler.
Mycket piggt och frisk i smaken. Packat med krusbär, citrus och mineraler. Där finns också lite toner av fläder.


Detta är en klassisk restaurang, som är packad med atmosfär. Det är en speciell känsla att veta att här har Nobelpristagare, konstnärer m fl firat sina framgångar, men också dränkt sina nederlag. Hit går man för att äta fisk och skaldjur. Man behöver inte klä upp sig. Här är en salig blandning av elegant klädda kvinnor och män, bohemer och vanliga "svenssons" eller vad de nu kan tänkas heta på franska. Duval? Som i min lärobok i franska från gymnasiet på 60-talet.
Vi kan varmt rekommendera stället och någon gång under sina resor till Paris ska man absolut besöka stället. Vi gjorde det på vår första resa och vi återkommer säkert.

Summering.
En fantastisk helg fick vi. En extra dimension var att ha med sig dottern. Vår personliga guide. Det känns som att vi nu startat en tradition "Paris på våren".
Vi tackar bloggaren Finare Vinare för inspirerande tips, men också S-O och inte minst O och R.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar