fredag 2 mars 2012

2006 Crozes Hermitage, Alain Graillot

Veckans vin har varit en Crozes-Hermitage. Vi öppnade den i måndags och sedan har den fått göra oss sällskap under tre dagar. Hustrun kom hem sent på måndagskvällen, så jag tjuvstartade med ett glas till en fläskkotlett med Hasselbackpotatis och en lätt kryddig sås.

2006 Crozes Hermitage Alain Grillot.
Alain Graillot äger 23 hektar vinodlingar i Crozes-Hermitage precis utanför staden Tain l´Hermitage i byn Pont de l´Isère. Alla druvorna skördas för hand och får sedan macerera i 5 dagar innan den alkoholiska jäsningen tar fart.upp till en maximal temperatur på 32 grader.Vinerna jäses på burgundiskt vis där hela klasar åker i tanken. Vinet lagras mestadels på gamla ekfat och 1/3 av vinet lagras endast på ståltank för att behålla den rena frukten. Källa Ward Wines

Redan i juli 2008 dök det upp en bloggpost signerat Le Francophile om detta vin. Tre år senare skrev Birk så här. En viss skillnad i åsikt kan man notera.


Färgen är mörk röd med en dragning åt lila ut mot glaskanten
Doften är till en början lite blyg, men tar sig alltmer den första kvällen, men den blommar inte ut direkt. Dag två och tre återfaller den till att vara, låt oss säga, diskret. Lite dofter hittade vi ändå:
röda bär (en blandning av ljusröda körsbär och lingon), lite rökt bacon och ett uns vanilj.
Smaken domineras av de röda bären (av mera syrliga arter). Liten krydda och peppar finns där, med betoning på liten. En svag järnig ton kan vi också spåra samt lite rökta charkuterier.
Under de tre dagarna vi provar håller vinet ihop väldigt bra. Inga skillnader i vare sig doft eller smak.
Vi hade nog förväntat oss lite mer kraft och utmejslade Syrah-drag, vilket gör att det finns en liten besvikelse. Möjligen kan vinet befinna sig i den berömda tunneln.
Vi köpte den här flaskan på SB år 2008 för 188 kr. Året därpå köpte vi en 07:a för samma pris.
När kan de tänkas komma ur tunneln?

Betyg 3


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar