I drygt 20 år har vi haft ett växthus. Jag fick det från hustruns syskon det året jag fyllde 40. Vilken glädje det har givit vår familj. I huvudsak odlar jag gurka, lite olika tomatsorter, paprika och basilika.
Tre plantor med gurka ger under ett par månader så många gurkor att en mättnadskänsla infinner sig.
Smaken är betydligt fylligare än "köpegurkor".
|
Dagens skörd
|
Brodern har kvar två veckor på sin semester och tog gärna hand om några stycken för att göra en gurksoppa på. Vi blev inbjudna på lite kvällsvard.
|
Gurksoppa, dill och lax
Receptet hittar du längst ner!
Bodern bjöd på lite italienskt bubbel till detta
2007 Rotari Brut Riserva
.
Producent är Mezzacorona.
Druvornna som använts är Chardonnay 90% och Pinot Noir 10%.
Druvorna skördas från firmans bästa vingårdar i Alto Adige i norra Italien. Musten jäser utan skalkontakt på rostfria tankar vid 18-20°C. Vinet jäser sedan en andra gång på flaska (Metodo Classico) och mognar 36 månader på sin jästfällning.
Rotari får nästan alltid fyndstämpel av vinjournalisterna. Det har också varit en ständigt återkommande gäst hos oss på Vintankar de senaste 10-15 åren. Vi har sällan blivit missnöjda utan tvärtom så har vi funnit en stor relevans i vad vinjournalisterna skrivit.
Bubblet kostar 99 kr på SB.
Vi får en trevlig smått ungdomlig doft av citrus och gröna äpplen med ett litet brödaktigt inslag.
Smaken är torr med en frisk syra. Citrus och gröna äpplen dominerar i smaken, men viss en svag ton av rostat bröd finns här också. Vi kan på slutet känna en del mineraler och små, små fina örter. En viss oxidation tycker vi oss också lägga märke till. Avslutningen är fruktig och med en liten beska från en väl mogen grapefrukt.
Vi gillar Rotari skarpt. Det kan så klart inte jämföras med de champagner vi druckit under sommaren, men de har också varit mer är 150 kr dyrare. Det är som så ofta, man får vad man betalar för. Vi tycker att 99 kr är ett mycket bra pris för ett såpass anständigt bubbel som Rotari är.
Betyg 4-
.
Ingredienser.
2 st gurkor, skalade
1 st gul lök skivad
1 msk dillfrön
1 msk ättika
1tsk socker
3 dl mild hönsbuljong
3 dl matlagningsyoghurtsalt
100g kallrökt lax, tärnad
Gör så här
1. Skiva gurkan i cm tjocka skivor, fräs lök tillsammans med dillfrön mjukt i olja och tillsätt gurkan.
2. Tillsätt buljong och koka tills gurkan är mjuk.
3. Red av soppan lätt.
4. Mixa soppan i mixer tillsammans med yoghurt och kyl ned soppan, smaka av med ättika, socker och salt.
5. Servera soppan med rökt lax och plockad dill.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar