måndag 17 september 2012

2008 Pegasus Bay Pinot Noir

Det här vinet uppmärksammade Niklas J och Winepunk oss på under 2010. Vi handlade ett par flaskor av årgången 2007 och vad vi tyckte om den kan du läsa här.

I somras upptäckte vi att det fanns en ny årgång, 2008, tillgänglig på SB, dock bara för skåningar. Det blev åter dags att använda sig av sonen i Ängelholm, dit jag ville att min beställning skulle levereras.

2008 Pegasus Bay Pinot Noir.
Vi befinner oss i Waipara Valley. Vi är på den nordliga delen av Sydön ca 30 min bilkörning från Christchurch. På sin hemsida skriver dom så här: Pegasus Bay is an accredited member of the NZWG sustainable viticulture program and are firm believers of using natural methods to combat pests and diseases rather than the application of unnecessary pesticides and herbicides.
Vi möts av en trevlig och typisk pinotdoft. Vi känner dofterna av smultron, körsbär, en ört och pepparkombo. Runt allt ihop snurrar en jordig karaktär. Doften är inte riktigt lika omfamnande som 07:ans, om vi minns rätt. Detta sagt så kan vi ändå konstatera att det är en doft som vi dels gillar och dels får det att vattnas i gommen.
Det tar lite tid för vinet att öppna sig, men fullt ut gör det inte så den här kvällen. Trots detta är smakerna mycket tilltalande, så vi bestämmer omedelbart att vi måste göra en extra beställning och stoppa dessa i källaren ett par år. Brodern från Västerbottens kustland (som är på besök) vill haka på, när möjligheten nu gives tack vare vår son i Ängelholm. Hur var det då med smakerna?
Jo, trots att vinet är lite tillknäppt kan vi ändå lokalisera ett antal hänförande smaker. Den röda bär kombon smultron/ körsbär/ hallon/ jordgubbar är det första vi noterar. Örterna och den lite peppriga tonen slår strax därpå till på ett elegant sätt. Det här är gott!! Syran är tydlig och ger vinet en friskhet. Tanninerna finns där finkorniga, inte helt avslipade men ändå mjuka. Balansen mellan frukten, syran och tanninerna är nästintill komplett. Eftersmaken är lång och här tränger sig nya smaktoner fram: choklad, lakrits, rosor och en del ek. Eken stör oss inte det minsta utan den ger vinet snarare en ny dimension. De röda bären finns i eftersmaken på ett övervakande sätt, så att inga av de andra smakerna får chansen att dominera. Detta är hur läckert som helst.
Trots alla dessa positiva intryck så är jag övertygad att det här blir ännu bättre med något år i källaren.

Vinet kostar 329 kr. Mycket pengar, men du får något enastående gott och därmed är det värt varenda krona och lite mer för oss.

Betyg 5-


2 kommentarer:

 1. Kul med -08:an!
  Provade -07 även jag. Och kan känna igen den tydliga, men inte stjälpande utan snarast hjälpande, eken som du beskriver.
  Funderar på att kontakta en sydligt belägen "kran" efter läsningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @castor fiber
   Gillade du 07:an kommer du att gilla 08:an. Har du tillgång till Skånekran så missa inte detta!!

   Radera