tisdag 18 september 2012

Castello di Brolio

I lördags firade vi broderns sambo, deras två barn och min hustru. Den gemensamma ålden blev 175 år.
Jag tillbringade dagen på Åbytravet med Åbys Stora Pris och gick inte helt lottlös från travbanan.
Brodern med familj stod för maten och tre av vinerna. Vårt bidrag fick bli två viner.

Vi började kvällen med lite champagne, som också fick följa oss till förrätten (Kalixlöjrom i en trevlig röra). Det blev en Gosset Grand Rosé.
 
Vi drack en flaska i juni och den här var lika enastående bra, trots att lördagens flaska legat endast ett år i vår källare. Våra noteringar från förra gången gäller fortfarande och dessa kan du läsa här.
Varmrätten bestod av renytterfilé, kantarellsås och ett mos på lite potatis och massor av palsternacka.
 
Innan varmrätten provade vi fyra helt olika viner. Pegasus Bay 2008 skrev jag om igår. Vi hade också två olika amaroneviner. Dessa kommer i en särskild bloggpost om någon dag.
Det fjärde vinet var en Chianti som brodern smygit in. Det visade sig vara samma vin som hustrun och jag druckit  på fredagskvällen.


2004 Castello di Brolio
Producent är Barone Ricasoli. Brolio ligger i hjärtat av Toscana och Chianti i området runt Siena.
På 1100-talet fick familjen Ricasoli Castello di Brolio som gåva av den självstyrande staden Florens. Egendomen omfattar 1 200 hektar, varav 240 hektar är planterade med vin. Vinmakare är Carlo Ferrini.
Druvblandningen är 80% Sangiovese, 10% Merlot och 10% Cabernet Sauvignon.
Vinet har legat ett och ett halvt år på ekfat av varierande storlekarVi provade det här vinet för ett år sedan och gillade vad vi drack. Vinet håller ställningarna väldigt väl och inte så mycket har hänt under det här året.

Vinet har fått en timme i karaff innan vi häller upp i glasen. Vi möts av en doft som har röda bär och mörka plommon som främsta attribut. Lite mineraler och örter lokaliserar vi också. Slutligen finns där lite nyanser av fat i form av vanilj, kaffe och choklad. Ingen stor och pampig doft utan lite mer servil, men ändå tydlig.
Smaken har tydlig karaktär av mörka körsbär, plommon och örter. Trots sina åtta år finns det en friskhet i vinet som vi tillskriver den pigga syran. Gott om tanniner finns det, men de är mjuka och finstämda. Möjligen lite mer avrundade än i förra årets flaska. Eftersmaken är tämligen lång och där kommer det fram lite mörk choklad, lite toner av kaffe och vanilj.
Det här är ett förbaskat bra matvin.


 
 
Kvällens flaska har bodern köpt och den är signerad av baronen själv. 
Priset när det begav sig var 289 kr. Det finns på SB för 329 kr, men nu är det årgång 2008.
 
Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar