onsdag 26 september 2012

Bryssel del 1

Hustrun och jag har tillbringat ett förlängt veckoslut i Bryssel. Dottern har ett vikariat på dryga halvåret på ett av alla de svenska företag som finns därnere. Detta var ett så gott skäl som något att besöka "Europas huvudstad".
Vi satte oss på planet på torsdag eftermiddag. Mellanlandade på Kastrup, där vi fick två timmars väntan. Vi passade på att inta en liten måltid och samtidigt ha en miniprovning av rödvin. Vi ställde en pinot noir mot en cabernet sauvignon. Båda från Californien.


2009 Hess Allomi Cabernet Sauvignon, Napa Valley
Vingården ligger på ca 300 m höjd i det nordöstra hörnet av Napa Valley. Vinet har legat på amerikanska ekfat i ca 16 månader, varav en fjärdedel nya. Jag har förstått att det ingår en liten del Petite syrah, men hur mycket har jag inte kunnat få fram.
Vi möts av en mycket trevlig och tilltalande doft. Här finns rejält med svarta vinbär, en hel del jord och hustrun känner igen den där doften hon nås av när hon krattar höstlöv, som har börjat förmultna. En svag ton av ek finns där någonstans.
Smaken domineras av de svarta vinbären, men här finns också lite odefinierbara svarta bär, en svag kryddighet, lite jord ooch kanel(?). Jorå, här finns en del ek, men den håller sig på sin kant och spelar i samklang med vinets övriga ingredienser. Trevliga tanniner som ger ett bett i gommen utan att vara tvära. Härlig syra och alla ingredienser är i en god harmoni.
Förvånansvärt gott för att vara ett flygplatsvin. Det här köper vi gärna för att kunna prova lite mer noggrant. Winesearcher säger att medelpriset är ca 160 kr.

2010 Loredona Pinot Noir, Monterey
En familjeägd vingård med ägor i Monterrey och Lodi, Californien.
Doften är lite kryddig och fylld av röda bär. Inte alls oävet.
I gommen dyker de röda bären upp i form av en härlig kompott av mogna jordgubbar, hallon och en del smultron. Lite röda körsbär ger vinet en pigg och frisk syra. Snälla och lena tanniner. En ganska hygglig vardags PN. Winesearcher meddelar att snittpriset ligger strax under hundralappen.

Våra två timmar på Kastrup försvann snabbt. Inte så konstigt, då vi sällskapade med två helt nya bekantskaper, som därtill var trevliga. Priset var väl i överkantVi tog tåget från flyplatsen in till centrala Bryssel. I den ljumna kvällen promenerade vi till vårt hotell. Checkade in och gick ner i baren och beställde varsit glas champagne à 10 euro.
Champagne Taittinger Brut Réserve
Druvmixen är Pinot noir 40%, chardonnay 40% och pinot meunier 20%Doften har den där härliga tonen av bröd. Här finns också lite gula äpplen, en del citrus och mjuka mineraler.
Smaken är torr utan att bli för snipig. Fin fruktighet med en viss ungdomlighet och väldigt friskt.
Äppelsmaken går mer åt det gröna hållet och citrusen känns som blodgrape. Det finns en viss smörighet och även en ton av nötter.  En härlig mousse lyfter bubblet. Eftersmaken är medellång och här stöter vi på lite mineraler.
Vi gillar det här och det blir en perfekt avslutning på kvällen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar