torsdag 20 september 2012

Amarone della Valpolicella. Le Ragose vs Ferragu.

Vid lördagskvällens vinprovning fanns det med två amaroneviner. Le Ragose 2003 som jag stoppat dit och broderns bidrag en Ferragu av årgång 2006. Två helt olika amaroneviner. Jag vill påstå att de befinner sig på varsin ytterkant. Le Ragose är i min bok en "matamarone" medans Ferragu är ett sötfruktigt monster, en "portvinsamarone". Trots de stora olikheterna så finns det ändå en del gemensamma valpolicella drag, främst i form av de mörka körsbären.

2003 Le Ragose.
Producenten Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico. Vi är i den södra delen av kommunen Negrar. Le Ragose ligger på några kullar 250-400 m över havet.
Druvorna är 60% corvina, 30% rondinella samt 10% övriga tillåtna druvor som, efter lång maceration (20-30 dagar) och ett inledande år på rostfritt stål, fått ligga till sig 4-5 år på slovenska botti.

Doften är lite återhållen, men ändå packad av mörka körsbär, lite mörka plommon, en svag örtighet och en knivsudd russin inlindad i mörk choklad. En fin valpolicelladoft men i stort utan de torkade frukterna.
Smaken är lite stramare än i många andra amaroneviner. Massor av mörka körsbär. Lite örter och kryddor finns här. Vi noterar lite mörk choklad och lite torkad frukt (betydligt mindre än vad man vanligtvis finner i ett amaronevin). En trevlig och pigg syra känns hela vägen igenom vinet. Trevliga tanniner som är finkorniga och väl avslipade samtidigt som de är väldigt tydliga. Eftersmaken är på amaronevis lång och kraftfull och här dyker en del lakrits upp. Det finns en liten restsötma, men i betydligt blygsammare omfattning än i andra amaroneviner. En riktigt bra matamarone, som passar utmärkt till diverse rätter på vilt. Har du dessutom lite tillbehör med någon sötma som palsternacka, jordärtskocka eller sås så blir det här utomordentligt passande. Jag kan sakna en viss elegans och komplexitet som finns i de stora amaronevinerna, men då får du också klättra upp i prisklasserna.
Vi betalade 250 kr + frakt (20 kr) då vi köpte från Carlo Merolli. I vår bok finns det endast en amarone under 300 kr på SB som håller samma klass (Selezione Antonio Castagnedi 2008 28002
249:-)

Betyg 42006 Ferragu
Vi befinner oss i de östra delarna av Valpolicella i Sorcé di Sopra någon mil norr om Illasi.
Gården består av 8 ha vinodlingar och en ha olivodlingar.
Druvmixen är 40% Corvina, 40% Corvinone, 10% Rondinella, 10% Oseleta som vuxit på 55 år gamla stockar på en höjd av 240 m över havet.
Den årliga produktionen ligger på ca 2 500 flaskor.
Druvorna torkas ca 70 dagar. Vinet har legat runt tre år på amerikanska ekfat och ytterligare ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.


Vi möts av en kraftfull och distinkt doft. Här går det inte att ta fel. En Power-Amarone fylld av söta, mörka körsbär, fikon, massiva russintoner, en hel del ek och lakrits. Det är en tung och intensiv doft. Doften är tilltalande och det går att sniffa på den i omgångar. Härligt!!
Smaken har en oerhörd kraft. Här möts vi av en mängd olika smaker. Mörka körsbär, fikon, russin, lite örter, lakrits, syltade mörka bär, plommon, en del ek.... Ja till slut blir det för mycket. Kraftfullt och maffigt på bekostnad av elegans.
Eftersmaken är en lång utdragen process, där den söta mörka frukten får sällskap av såväl vanilj som russin, torkad frukt och varar i evigheter.
Det finns en hel del portvinsliknande inslag. Alkoholen är hela 17 % och visst känns detta dvs den är inte helt integrerad i frukten. Syran är någorlunda pigg vilket gör att vinet ändå håller sig någorlunda piggt utan att bli alltför syltigt.
Vi har druckit många amaroneviner de sista 7-8 åren, men aldrig något i den här stilen. Detta är helt enkelt ett kraftmonster. Svårt eller snarare omöjligt att kombinera till mat. På egen hand eller i sällskap med en bit vällagrad parmesan funkar det för den som vill ha allt inklusive kraft.
Vi tycker själva att det är för mycket av de mesta och vill ha mer elegans än vad Ferragu erbjuder. Dock ett fascinerande vin och vi är en ny erfarenhet rikare.
Brodern har fått tag på detta genom en bekant som varit på rundresa i Valpolicella.
Priset han fick betala var 800 kr.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar