torsdag 5 juni 2014

4 B-Viner och en Moscato

I fredags testade vi fyra viner som kommer från fyra olika distrikt, men med den gemensamma nämnaren att områdena börjar på B. Vi testade först vinerna till lite olika grillade korvar från Årnäs Kött & Charkdelikatesser. I Coopbutiken i Frillesås inhandlade vi grillkorvarna: ostkorv, ädeljäger, brännäslan och vildlökskorv. Vi lät sedan vinerna få göra sällskap till en lite kryddad kyckling som vi grillat.
Bourgogne, Brunello, Bordeaux och Beaujolais
2007 Brunello di Montalcino, Caprili
Det här vinet upptäckte jag på Gambero Rosso Eventet 2013 i Köpenhamn. Några månader senare släpptes vinet på SB. Vi köpte ett gäng flaskor och  "bloggade" en flaska omedelbart.
Nu ett år senare har det inte hänt så mycket, men det behövs ju inte, då vinet är så här gott och läckert. Det utnämndes till kvällens vin.
Doften är försiktigt elegant med körsbär, hallon, örter och läder i epicentrum. Precis som senast finns där en bakomliggande fond av blommor och fat.
Det är i munnen det här vinet växer och blir urläckert.

Smaken har en härlig frisk ton av körsbär och skogshallon och med lite krossade körsbärskärnor. Gott om örter. En livgivande och alert syra ger vinet både friskhet och ungdomlighet, utan att på något sätt gå över gränsen och bli vass. Härliga lätt bitande tanniner gjorde vinet till överlägsen vinnare till maten.
Eftersmaken är lång och här kommer det fram lite fat i lagoma mängder: vanilj, kakao, sötlakrits, lite rostat kaffe och en violpastill.
Vi noterar att vår sista flaska ska få ytterligare ett par år  i källaren, inte för att det egentligen behövs, men mest för att stilla vår nyfikenhet om vart det tar vägen.
Betyg 4++
Vi betalade 269 kr på SB. Nästan så vi sätter fyndstämpel på det.
Nu verkar det slut. Det är bara att hoppas att importören Ad Libitum plockar in nästa årgång.
2009 Hautes-Cotes de Nuit, Cuvée Prestige "La Croix".
Producent är Domaine Mongeard-Mugneret. Du som vill veta mer om producenten klickar in  på bloggen Rara droppar och kan där läsa om ett vingårdsbesök.
Vi gillar det här vinet i den här årgången. Detta var sonens (26 år) favorit.
Det doftar av de allra ljuvligaste fullmogna hallonen man kan tänka sig. Lite örter finns där också och så några varv med pepparkvarnen. Pinot Noir doften går rätt fram till vår nos.

I munnen noterar vi omgående röda bär som hallon och jordgubbar. Trevliga örter och lite svartpeppar. Eftersmaken är hyggligt lång och här kommer lite mörkare bär fram som svarta vinbär men också en liten, liten sötlakrits ton. En bra syra skänker friskhet åt vinet. Tanninerna är finlemmade, runda och behagfulla.
Vi gillar verkligen den här Bourgognen i sin enkla lite vardagliga stil, men den är riktigt god!!
Betyg 4

Inhandlad av Franska Bolaget under 2011. Vi betalade 1 044 kr för en sexpack. Vi delade denna med vår gode vän LM. Idag kan jag tycka det är synd att jag inte behöll hela själv, men delad glädje är dubbel glädje!

2005 Le Haut-Médoc de Giscours
Ett vin från västra stranden om floden Gironde, precis utanför kommungränsen Margaux. Vinet är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot samt en liten skvätt Cabernet Franc.

Doften är lite mörk med höstlöv, kompostjord och svarta vinbär som främsta kännetecken. Lite cederträ, cigarrlåda och läder finns smygande i bakgrunden.

I gommen får vi mörka bär främst svarta vinbär, lite blåa plommon, en del örter och lite trevliga fat. Tanninerna är ordentligt avrundade utan att vara mesiga. Bra syra. Eftersmaken är medellång och här kommer mer mörka bär, rostade fat, lite vanilj och ett pikant inslag av tobak.
Ett riktigt trevligt vin, framförallt till maten. Vinet uppvisar en del mognadstecken och ska nog drickas de närmaste åren.

Betyg 4-

Vi köpte den här flaskan i ett paket från Winefinder som kallades "Petits Chateaux". 2 flaskor från sex olika producenter i Bordeaux. Snittpriset per flaska var 158 kr.

2013 Morgon, Marcell Lapierre
Ett vin från Beaujolais gjort på druvan Gamay till 100%.

Doften domineras av röda bär, lite violer, våta stenar och aningens örter. Det är dock de röda bären som dominerar, nästan lite påträngande och aningens artificiell.

Ett s k naturligt vin. Ekologisk odling. Inga tillsatser av
svavel eller andra ämnen för att klarna vinet.
Marcel Lapierre var en föregångare i Beaujolais.


I munnen får vi ett lätt och friskt vin. Slankt och verkligen ungdomligt, ändå långt borta från avarten Beaujolais Nouveau.
En kompott av röda bär med lätta stenmineraler. Lite örter i eftersmaken.
Vinet delar oss i två läger. Några tycker det är tunt, lite tamt och saftliknande. Jag med instämmande av sonen tycker vinet är charmigt med en läcker frukt, fina mineraler och uppfriskande syra. Och visst tusan finns det finlemmade tanniner.
Idag lite väl ungt kanske, men ändå ett behagfullt sommarvin.

Betyg 3+

Priset är 198 kr i beställningssortimentet.


2013 Moscato d´Asti, G D Vajra
Ett ungt, friskt mousserande vin som gjort för sommarens bär- desserter. En perfekt avslutning till vår dessert på jordgubbar och glass.
Druvorna till detta vin kommer från vingården Riforno i kommunen Mango. Vingården, som ligger med sydligt läge på toppen av en kulle, planterades mellan åren 1986 och 2007.

Det doftar fläder, citrus och äpplen. En öppen, pigg och frisk doft.

I  gommen får vi ett mycket piggt och friskt vin, med en liten pärlande touch. En fräsch fruktsötma parad med en trevlig syra gör att vinet känns väldigt friskt. Vi känner citrus, lite äpple och en del fläder, som efterhand kompletteras med mineraler, päron och en lätt förbisvepande fläkt av honung.

Betyg 4

Alkoholhalten är låg (5,5%), vilket är positivt, då det är en törstsläckare också!!

Priset på "Bolaget" är 99 kr , vilket vi tycker är ett bra pris för den här godsaken.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar