söndag 15 juni 2014

VM-tider = Amarone-tider.

Till fredagskvällens match emellan Spanien och Holland korkar vi upp en amarone från en producent vi endast druckit en flaska av tidigare. Vi har också druckit deras Dedicatum (gjort på 14 olika druvor) för ett par år sedan.

2007 Amarone della Valpolicella, Terre di Leone
Terre di Leone är en liten (äger 5 ha och arrenderar 5 ha) och relativ ny producent. 2004 drog dom igång sin verksamhet. Vingården är belägen i utkanten av byn Marano någon mil nordost om Fumane.
Druvblandningen är 40% Corvina, 20% Corvinone, 25% Rondinella, 10% Molinara och 5% Osoleta. Druvorna plockas sent på säsongen och får sedan ligga på torkning runt 150 dagar. Vinet har fått mogna i nästan två år på "tonneaux" och på franska ekfat(25 hl). Avslutningsvis har vinet fått ligga till sig i sex månader på flaska innan det är moget för marknaden.

Vi dricker knappt halva flaskan på fredagen. Resten av vinet får bli en avslutning på lördagskvällen, då vi har besök av amaronevännerna familjen Engelmark.

Det här är ett vin som är svårt att hitta lämplig mat till. Jag kallar den här typen för meditationsamarone, där möjligen en parmesan kan utgöra matsällskapet. Vi drack den sista slatten till matchen England - Italien. Doften och smaken gör att ett glas varar nästan en hel fotbolls match.

Det är en mäktig doft som möter oss. Fullpackad av körsbär, blåa plommon, torkad frukt, lite örter och en lätt touch av russin. Här finns också ett litet svagt inslag av bittermandel eller möjligen limstift. Det går att småsniffa på det länge, länge, länge.......

I munnen är det ett mindre bombnedslag av söta, mörka körsbär, björnbär, viktoria plommon och torkad frukt. Efter en stund dyker örterna fram med ett litet pinjeinslag och även en del kakao.
Det här hade lätt kunnat gå över styr om inte det funnits en frisk och viril syra. Sammetslena tanniner finns i utkanten någonstans.
Eftersmaken är en lång utdragen historia med fikon, russin, kaffe och mörk choklad. Allt avvägt med en frisk liten syrlighet. I eftersmaken noterar vi också lite alkohol(16,5%), som ännu inte bakats in i frukten.

Ett elegant vin i en modern stil, med en "renhet" över sig och sina friska körsbär.
Det är mycket av många smaker, men för den som gillar den här stilen, så är det en höjdare.

Betyg 4

Vinet finns inte i Systembolagets sortiment. Vi har köpt våra flaskor från näthandlaren Vinupplevelser, där priset är 595 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar