söndag 8 juni 2014

Smaken av Piemonte. En ny importör.

För ett par veckor sedan damp det ner ett mail i boxen, som handlade om en ny importör av viner från Piemonte. Det är klart att vi blev intresserade. Vi svarade omgående och ville veta lite mer om vilka de var som låg bakom den här firman, deras bakgrund, hur deras sortiment såg ut mm.
Vi har på det sättet haft en liten mailkonversation. Vi har också fått möjlighet att testa några av deras produkter som varuprov. Det kommer därför att bli några bloggposter under sommaren. Den som vill kan själv klicka in sig på deras hemsida för att på egen hand se hur deras utbud ser ut.
Det här företaget drivs av två kvinnor i 40-50 års åldern, Ann McManus och Gabriella Edvardsson. Ann har sedan 2006 ett sommarhus i Piemonte och upptäckt en massa viner som aldrig hittar sin väg till den svenska marknaden och Systembolaget. Smaken av Piemonte har sin bas i Göteborg och har i första hand specialiserat sig på små och medelstora odlare i Piemonte, främst från Monferrato området.
I onsdags kom Vintankars dotter hem från Bryssel för att tillbringa Pingsten i Göteborg och också för att se Håkan Hellström på Ullevi.
Vi välkomnade henne med att dricka ett glas Spumante.


Spumante Brut 2010, Metodo Classico 
Producent är Antica Cascina dei Conti di Roero. Vingården är belägen i byn Vezza d´Alba i hjärtat av Roero. Familjen Olivero blev ägare i mitten på 1950-talet till den här egendomen på 15 ha. Idag är det pappan, mamman, dottern och svärsonen som utför allt arbete i företaget m a o ett riktigt familjeföretag.
Sex röda viner, tre vita och tre Spumante består deras produktion utav.

Kvällens Spumante är gjord på druvorna Arneis 80% och Nebbiolo 20%. Metodo Classico ibland kallad champagnemetoden betyder att vinet jäst två gånger. Den första i ståltank och den andra på flaska.Färgen är halmgul med lite gröna stråk och med en oändlig ström av bubblor från glasets botten. Det är bubblor av en lite större variant.

Vi möts av en trevlig doft som är frisk och hyggligt stor. Vi känner lite blommor, honung, ananas, kiwi, gräs och aningens nybakat bröd.
I munnen får vi ett torrt och friskt bubbel med en hel del smaker. Vi noterar friska, mogna, gröna äpplen, lite citrus, ganska mineralrikt och med en lätt pepprighet. I eftersmaken dyker det upp lite krusbär, lime och aningens honung. Alldeles på sluttampen känner vi ett litet bittert avslut i form av mogen grapefrukt.
Vi gillar den här avslutningen som på något sätt blir törstsläckande.
Hela familjen nickar gillande. Det här var ju riktigt gott. Den här kan vi tänka oss dricka igen. Ja, vi lägger nog en order i beställningssortimentet (77095). Priset är 225 kr, vilket måste anses bra för ett så här trevligt mousserande vin.
Betyg 4-

2011 Nymphae  Monferrato Bianco
Producent är Tenuta Montemagno. Gården ligger ett par mil nordost om Asti.

Det här vinet är gjort på druvorna Sauvignon blanc 60%, Timorasso 30% och Cortese 10%. Timorasso är en helt ny druva för oss. Jag kan läsa mig till att det är en tålig druva med lite tjockare skal som gör vinet lite mer aromrikt.
Det här vinet har jäst på ståltankar, där det också fått ligga till sig i några månader innan det buteljerats.

Färgen är gyllengul

Det doftar av blommor, fläder, krusbär, lite citrus, tomatblad, havtorn och aningens acacia honung. En stor och tydlig doft som är riktigt trevlig.

Det är ett torrt vin, med rätt så kraftig smak, med en trevlig kryddighet och stor friskhet. Ganska så komplext.
Vi känner citrus, ordentligt med kryddor/örter, aningens fläder och krusbär. Hyggligt lång eftersmak och där kommer acacia honungen fram. En bra syra som ger vinet en ordentlig friskhet utan att för den skull kännas särskilt vass, snarare finns det en mjukhet i vinet som vi gillar. Ändå är det örterna vi faller för.

Vi dricker det här till en örtkryddad lax som legat på grillen. Smakerna gifter sig verkligen med varann.

Vi gillar verkligen det här vinet. Vi har broderns familj på besök. Alla nickar belåtet och undrar vad ett sådant här vin kan kosta. Priset är 158 kr på Systembolaget. Nästan så att vi sätter dit en fyndstämpel.

Betyg 4


Detta var de två första vinerna vi har provat ur Smaken av Piemontes vinportfölj. Två viner som vi gillar och som vi kommer att beställa mer av. Vi har ett par röda viner som vi ännu inte testat bl a en Ruché och en Grignolino, som vi kommer att återkomma med lite längre fram i sommar.

2 kommentarer:

 1. Kul! Inte minst då det är en Göteborgsbaserad langare, blir nog till att testa något/några viner under sommaren. Ser på deras hemsida att de nämner att man kan beställa på SB eller "i butiken", vet du om/var de har en ev butik?
  Fortsatt trevlig sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tolkar det som att antingen beställer du på nätet eller i någon av SB:s butiker, men jag ska kolla för säkerhetsskull.
   Det skulle vara spännande och höra vad du gillar den vita Nymphae.

   Ha en fortsatt bra sommar!

   Radera