onsdag 11 juni 2014

Lytton Springs

Det är inte så ofta det serveras zinfandel eller zinfandelblandningar i Vintankarhemmet. Vi inhandlade för ett par år sedan några flaskor, som blivit liggandes i källaren. Dags att plocka upp en för att se om det är något att ha. För tre år sedan provade Frankofilen och det lät ju inte så illa.

2009 Lytton Springs
Producent är Ridge Vineyards, vars verksamhet går tillbaks till 1880-talet då anlades vingården Monte Bello högst upp i Santa Cruz Mountains, några mil söder om San Francisco med Silicon Valley och San Jose som närmaste grannar. Framgångarna för Ridge Vineyards startade i och med att Paul Draper knöts till företaget. Idag äger dom ett antal vingårdar runt om i Sonoma County bl a i  Creek Valley, Alexander Valley, Sonoma Valley m fl
Vingården Lytton Springs är belägen i dalen och sluttningen av den höjd som skiljer Dry Creek Valley från Alexander Valley, strax norr om Healdburg i Sonoma County. Vi är nu några mil norr om San Francisco

Druvblandningen är 71% Zinfandel, 23% Petite Syrah och 6% Carignan.
Vinet har legat runt 14 månader på amerikanska ekfat, 25% nya 70% ett,två och tre år gamla samt en liten del (5%) på fyra år gamla fat.

En ganska stor doft av björnbär, hallon, lite mynta och fat letar sig fram till vår nos. Lite svarta vinbär finns här, dock inte i någon stor omfattning. I bakgrunden någonstans anar vi oss till en del blommor och unset menthol.

Smaken är generös med sin nästan yppiga frukt, där björnbären och hallonen går igen ifrån doften. Nu kompletteras de av såväl blåbär som lite körsbär. Örterna är också påtagliga. Här finns lite rejäla tanniner, som anstränger sig att hålla tillbaks övertonerna i frukten samtidigt som de biter behagfullt i gommen. Syran ser också till att ge vinet ett friskt intryck. Eftersmaken är medellång, lite pepprig och med en hel del fat. Naturligtvis finns det även här rejält med mörk frukt. Lite sötlakrits precis i avslutet.
Visst är det gott. Visst passar det riktigt bra till våra hamburgare från Årnäs Kött inköpta på Coop i Frillesås. Ändå saknar vi ett lite elegantare anslag för att vi ska bli riktigt nöjda.

Betyg 4

  • Vi köpte det här i december 2011 för 279 kr på "Bolaget". Just nu verkar vinet endast vara tillgängligt i Restaurangsortimentet för 319 kr. Fast då i årgång 2011. Vinunic importerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar