måndag 16 juni 2014

Allegrini 2006

I lördags fick vi besök av familjen Engelmark. En mellanlandning i Nordhalland på väg mot Legoland.
Vinvalet var enkelt. Här är det Valpolicella som gäller, då Örjan är lika stor Amaronefantast som Vintankar.
Det var ju också på en resa med Clubamarone som vi lärde känna varandra.

Vintankar hade tänkt sig ett besök hos Allegrinis i sommar. Vi hade en önskan att komma till kullen La Grola och få ta oss en titt på vingården La Poja. Vi fick en bra kontakt med deras representant på Gambero Rosso Eventet i Köpenhamn i vintras, men när via hörde av oss vi mail så blev det inget svar. Vi tog därför en direkt kontakt med Allegrini via deras officiella mail och framförde våra önskemål. Jodå vi var välkomna att få en guidad visning först av La Poja och sedan en provning av tre Valpolicella viner till priset av 27 euro per person. 108 euro för oss fyra personer. Hmmmm. Lite häftigt. Alla i vårt resesällskap är ju inte lika nördiga som Vintankar, så vi tackade nej. Liten besk eftersmak kändes det som.

Vi har ju några La Poja och amarone i källaren så dom fick göra oss sällskap till vår mat.
Vi drack Allegrinis två viner bredvid varandra. Till desserten fick det bli en recioto från Bertarole.
Allegrinis båda viner är av årgång 2006.


2006 La Poja
Ett vin vi bloggat ett flertal gånger. Alltid med samma glädje. Vintankar gillar verkligen La Poja. Vi har skrivit om 20032004 och 2005 tidigare.
Nu är det 2006:ans tur. Vi missade att köpa den då den släpptes på "Bolaget", men genom Lessrofs försorg har vi lyckats komma över en flaska.

Vi har alltså ett vin som till 100% är gjort på druvan Corvina. Det är ju den druvan som också är huvuddruva i amaronevinerna.

Doften utstrålar en solvarm mörk frukt, där mörka körsbär, björnbär och lite örter samt en del fat utgör huvuddelarna

I munnen noterar vi omgående mörka körsbär med en sällsynt friskhet. Här finns mer mörk frukt, lite katrinplommon och en ansenlig men också elegant dos av örter. Det här är riktigt gott och ett perfekt vin till vår örtkryddade kyckling. Vitala tanniner som biter, men inte det minsta aggressivt.
Eftersmaken är lång, där den mörka frukten får sällskap av krossade körsbärskärnor, kakao och lite lätta toner av fat. Visst finns här ordentligt med kraft, men också stor elegans. Detta sammantaget gör att vi är stora fan av det här vinet.

Betyg 4+

På Bolaget är det årgång 2009 som finns tillgänglig för 451 kr. Årgång 2008 finns i beställningssortimentet för 478 kr.2006 Amarone della Valpolicella
Allegrinis amarone har vi druckit en hel del av. Ja, det är faktiskt så att vi smakat alla årgångar från år 2000 och framåt. Undantaget 2002, då jag tror att dom inte gjorde någon.
Vi har skrivit om 2000, 2003 och  2006.
Vinet är gjort på 80% Corvina, 15% Rondinella och 5% Osoleta.
Druvorna har torkats i tre till fyra månader. Vinet har legat runt 18 månader på franska ekfat.
Vi låter vinet få ett par timmar på karaff innan vi häller upp det.

Vi möts av en typisk amaronedoft med mörka körsbär i centrum. Lite katrinplommon, lite örter och lite fat kan vi också nosa oss till.

I gommen är det ett kraftfullt vin med körsbär och örter i centrum. Här finns så klart en del torkad frukt, lite svaga russintoner, mera mörk frukt (björnbär, cassis). En hel del tanniner finns det. Visserligen avrundade och mjuka, men ger ändå ett litet behagfullt bett. En riktig matamarone.
Eftersmaken är lång och där kommer det mer torkad frukt, mörk choklad, lite espresso och mer örter. Genomgående finns en syra som gör att vinet känns friskt.

Betyg 4+

Vi avslutade kvällen med en chokladdessert, då blir det alltid recioto.

2007 Recioto Le Bertarole
Vi har besökt den här producenten ett par gånger. Ägarsonen Marco är alltid lika sprudlande positiv. Vi skrev om en provning för fyra år sedan här.

Vinet är gjort på 50% Corvina, 20% Corvinone, 20% Rondinella och 5% vardera av Croatina och Dindarella.
Druvorna har torkats runt tre månader. Vinet har legat på ståltankar i 14-15 månader.


Det doftar av körsbär, torkade fikon och russin.

Smaken är visserligen söt, men samtidigt väldigt frisk. Här finns mörka körsbär, torkad frukt och en hel del mörk choklad.
Riktigt lång i eftersmaken.

Betyg 4-

1 kommentar:

  1. Trevligt att det kom i goda händer och att ni var nöjda!

    SvaraRadera