torsdag 5 februari 2015

Tre vita viner.

Under januari har det  blivit ett par vita viner som inte blivit bloggade. Jag har dåligt med noteringar, så det blir lite kortfattat.

2013 Paracombe Sauvignon Blanc
Ett vin från Adelaide Hills, sim ligger i South Australia.

Egendomen är på ca 20 ha och ligger på en höjd av 425 m över havet.
Druvorna till just det här vinet kommer dels från egna vingårdar och dels från några granngårdar.

Vinifikationen har ägt rum på ståltankar.
Färgen är ljusgul med lite gulgröna stråk.
Doften är något aromatisk med de typiska dragen av sauvignon blanc: nässlor, fläder, gräs, krusbär och aningens citrus.
Smaken är torr, frisk och med många drag från det vi kände i doften, dock mer nertonade och i god balans. Bra syror i en liten stramare stil.
En hygglig Sauvignon Blanc. Kanske lite mainstream och inte så mycket egen charm.
Vi dricker det gärna igen, men inget vi köper några mängder av.
Betyg 3

Vi betalade 145 kr på "Bolaget", då vi köpte det i höstas. Nu verkar det vara slutsålt.


2010 Mountford Pure Riesling
På den nordöstra sidan av Nya Zeelands sydö ligger Waipara och det är där den här producenten huserar. Dom använder sig av biodynamiska odlingsprinciper utan att vara certifierade.

Vi hyllade deras årgång 2007 på druvan Chardonnay här.
Deras Pinot Noir hyllade vi här.

Det har nu blivit dags för deras Riesling från året 2010.
Vinet har fått jäsa på ståltankar

Trevlig doft av kaprifol, citrus och örter.
Smaken är nästan halvtorr, vilket överraskar oss. Ingen perfekt matchning till fredagskvällens räkor, däremot strålande till söndagens lite thaiinspirerade laxgryta.
Vinet känns nästan lite krispigt med bra citrus och örter i centrum.

Betyg 4-

Vinet kostade 200 kr hos "Bolaget", där vi köpte det i höstas.
2012 Chablis Premier Cru Montmains
Producent är William Fèvre. Företaget grundades 1959 och förfogar idag över 51 ha vinodlingar i Chablis. Ca 16 ha har statusen Premier Cru och nästan lika mycket Grand Cru.
Druvan är Chardonnay till 100%.

Knappt hälften av druvorna vinifieras på sex år gamla ekfat och resterande på ståltankar. Den delen som jäst på ekfat får vila efter avslutad jäsning tillsammans med sin jästfällning i fyra till sex månader. Därefter blandas och buteljeras vinet.
En fin och försiktig doft av citrus, gul/gröna äpplen samt en lätt touch av krita noterar vi.

Smaken är torr och frisk. Fortfarande väldigt ung och ännu inte helt utvecklad. Det är en renhets känsla över smakerna.
Gul/gröna äpplen, citrus, lite krusbär och en del mineraler. Eftersmaken är medellång med ett litet nötigt inslag.

Gott idag, men jag är ganska säker på att det kommer att utvecklas de närmaste åren.

Betyg 4

Vi köpte vinet på "Bolaget" i somras för 239 kr. Det finns endast enstaka flaskor kvar på ett par av "Bolagets" butiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar