söndag 15 februari 2015

2010 Langhe Nebbiolo, Erbaluna

Åter snöfritt. Här på den nordhalländska kusten har det varit rena vårvädret. Lite över tio plusgrader, lär vara februarirekord. Fåglarna kvittrar och gräsmattor som är gröna. Lite underligt är det., så här i mitten på februari.
Vi plockade i veckan fram ett vin vi köpte för snart två år sedan. Vi provade det i Köpenhamn på en tillställning som de dansk/italienska vinimportörerna Fabio och Carlo hade på Kanalens bakficka i april 2013.


2010 Langhe Nebbiolo, Erbaluna
Azienda Agricola Erbaluna ligger precis i utkanten av byn La Morra i Piemonte. Vi befinner oss ca 50 km sydost om Turin. Här har det drivits vinodling i en väldigt massa år. Idag bedrivs en småskalig ekocertifierad (organisk/biologisk) vinproduktion. Två Barberor, två Barolo, en Langhe Nebbiolo, en Dolcetto samt ett vin som är en blandning av Barbera och Dolcetto finns i deras portfölj.

Det här vinet är gjort på druvan Nebbiolo till 100%. Vinet har fått knappt ett år på 750-liters fat.

Vi noterar tämligen omgående en trevlig doft av körsbär, hallon, örter och aningens rosor. Så småningom dyker det även upp lite mandel.
I gommen får vi ett småstramt vin med ordentliga tanniner. Till maten märker vi inte mycket av dom, utan det är när vi på kvällen framför TV:n avslutar glaset som tanninerna tar för sig ordentligt.


En härlig frukt som fortfarande andas ungdomlighet. Fast frukten har en liten mörkare klangbotten, precis som för två år sedan. Rejält med kryddor och lakrits, särskilt i den medellånga eftersmaken.

Vi sammanfattar det som en hyggligt enkel, men ändå väldigt god och rättfram Langhe Nebbiolo. Vi betalade 98 DKK hos Cibi e Vini, vilket inte är annat än ett riktigt bra pris. Idag är det årgång 2011 som finns tillgänglig och då är det jämna hundralappen(dansk) som gäller.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar