lördag 21 februari 2015

Äntligen Champions League! Äntligen Amarone!

Champions League i fotboll har dragit igång med kvartsfinalerna. Du som följer den här bloggen vet att då konsumerar Vintankar Amarone. En flaska räcker precis till två personer under de två dagarna (tisdag/onsdag) som matcherna spelas.

Den här veckan blev det en amarone som vi tidigare inte druckit. Skrivaren av dessa rader fick den som tack för hjälpen, då jag bistått Carro med lite handledning i debet och kredits underbara värld.

2006 Amarone della Valpolicella, Bertani.
Bertani är en av Valpolicellas klassiska vinproducenter. 1857 grundade bröderna Giovanni Battista och Gaetano Bertani firman i Quinto di Valpantena och tre år senare byggdes källaren i Grezzana, där firmans huvudkontor fortfarande ligger. Vi befinner oss geografiskt mittemellan det klassiska väst och det trendiga öst i Valpolicella. Företaget var länge helt familjeägt, men idag har läkemedelsföretet Angelini genom sin vindel Tenimenti aktiemajoriteten, men delar av familjen Bertani äger fortfarande en mindre del.
I mitten på 1950-talet förvärvade Bertani Villa Novare i Negrar. Strax därefter drog dom igång produktionen av Amarone. Det betyder att dom tillsammans med Masi och Bolla är bland de äldsta producenterna av Amarone.
Idag förfogar dom över vingårdar i Soave, vid Gardasjön, runt Villa Novare i Negrar samt de ursprungliga i Valpantena. Den årliga produktionen ligger runt 2 milj flaskor

Idag gör man två amaronevarianter. Villa Arvedi är ett lite billigare amaronevin, där druvorna (Corvina och Rondinella) kommer från Valpantena-dalen. Vinet får ligga runt 30 månader på fat av slavonsk ek. Jag har aldrig testat detta vin.
Den andra amaronen är deras klassiska :

2006 Amarone della Valpolicella Classico, Bertani.
Det här är deras mest prestigefyllda vin.
Druvorna som använts är Corvina Veronese och Rondinella, som växt på vingården runt det pampiga huset Villa Novare i Negrardalen dvs i Classico-området.
Druvorna får torka i ca 120 dagar. Macerations- och jäsningsprocessen äger rum under 50 dagar, där den successivt ökar från 4/5 grader upp till 18 grader. Vinet får sedan hela sex år på stora fat av slavonsk ek och slutligen ett år på flaska innan det är moget för marknaden.
I Thomas Ilkjaers utmärkta bok "Amarone och vinerna från Valpolicella" skriver han att årgång 1990 fick nio på fat, 1981:an tio år och årgång 1967 buteljerades 1985!

Resultatet är en lite annorlunda amarone. Här finns en stramhet och i viss mån strävhet som jag aldrig noterat i någon annan amarone. Klassisk i den bemärkelsen att så här har man i stort sett gjort sedan första årgången i slutet på 1950-talet. Ryktet säger att i vinkällaren i Grezzana ska det finnas flaskor kvar sedan den allra första årgången.

Vi hällde, den första kvällen, upp två glas, som fick stå och lufta till sig i dryga två timmar

Färgen har en mörkröd granatäpple liknande ton med en ljusare tegelkant ut mot glaset.

Doften har tydliga amaronedrag utan att bli övertydlig eller bombastisk. Här finns mörka körsbär, tranbär, blå plommon och hyggligt med kryddor bl a svartpeppar. I bakgrunden kan vi ana oss till kakao, läder och tobak.

Smaken har som jag skrev tidigare en lite stramare karaktär än vad man vanligtvis stöter på hos ett amaronevin. Detta gör vinet användbart till diverse rätter främst vilt. 2006:an ger ett ungt intryck och växer hela kvällen, vilket indikerar att det behövs en ordentlig luftning. Mycket riktigt är vinet dag två också mer omfamnande och utlevande med tydlig amaronekaraktär.
De söta mörka körsbären finns som alltid i förarsätet. Visst finns här torkad frukt, blåa plommon och lite andra mörka bär, men dessa antyds bara och därmed är de inte alls lika påtagliga som hos många andra amaroneviner. Syran gör vinet småpiggt med en bra friskhet. Tanninerna är mer närvarande och tar för sig lite mer, dock är de hyfsat avrundade. Det är ju för jösse namn ett amaronevin. Eftersmaken är lång på typiskt amaronevis. Här finns mörk choklad, lite espressonyanser, aningens lakrits och unset vanilj.

Vi sammanfattar det här som en spännande amarone och i en lite annorlunda stil. Mindre fruktsötma och mera stramt i en ren och torr stil. Riktigt gott!
Vi tror att vinet kommer att utvecklas väl de närmaste åren, för att kanske nå sin peak om två år. Mycket tyder också på att det kommer hålla sig på den nivån i flera år framöver.

Betyg 4+

På "Bolaget" finns vinet i beställningssortimentet till 501 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar