tisdag 10 februari 2015

Fredagsnöjen och Beaujolais

Fredagarna tillbringas hemma. Dom startar, liksom helgens övriga dagar alltid med en ordentlig tidningsgenomgång. Jo, Vintankar tillhör den generationen där papperstidningar känns oumbärligt.
I fredags fanns det fortfarande ett snötäcke, så jag letade fram mina längdåkningsskidor. Det fick bli två varv på Sjögärde Golfbana. Se där kom golfbanan till slut till användning!
Den här, liksom så många andra fredagar, kände vi oss lite lata. Ur frysen plockade vi fram resterna från ett ankbröst, som vi bara behövde värma och så rostade vi lite grönsaker. Detta fick bli kvällens enkla måltid. Ur källaren plockade jag fram ett Beaujolaisvin. Ingen jättevanlig dryck i Vintankarhemmet. Kvar i minnet finns de billiga varianterna från 70- och 80-talet, där skumbanan och hallonsoda satt avskräckande avtryck. För att inte tala om de billiga Beaujolis Noveau drycker som nått Systembolaget.
Dags att utmana fördomarna!!


Beaujolais sträcker sig från Macon i norr nästan ner till Lyon i söder. I huvudsak odlas här den röda druvan Gamay, men det finns också en liten del Chardonnay i området.

2010 Chateau des Jaques, Moulin-à-Vent.
Producenten Maison Louis Jadot grundades 1859. Idag äger man över 210 ha vinodlingar på flera olika platser i Bourgogne. 1996 förvärvade dom Chateau des Jaques med 80 ha vinmarker i Beaujolais.
Druvorna till detta vinet kommer från vingårdslägena Carquelin, Rochegrès, Champ de Cour, Thorins och La Roche.
Druvorna avstjälkades delvis före pressning. Vinet har fått ligga till sig runt 10 månader på franska ekfat, där knappt hälften var nya och de resterande var andragångsfat.

Färgen är blåröd. Väsentligt mörkare än förväntat.
Vi finner en ganska trivsam doft, där de röda bär dominerar. Här finns hallon, körsbär och lite nypon. I bakgrunden ett litet mörkare inslag av blåbär och en viss stallighet. Lite våt grusgång och på slutet noterar vi också en blyg viol.

I munnen har vi ett slankt, friskt och smått läskande vin. Syran har drag av lingonsyrlighet, dock är det de röda bären som allra mest märks: hallon, körsbär och nypon. I botten finns en lite mörkare ton av skogsbär. Lite lätta örter tillsammans med granitmineraler och lakrits tar sig främst fram i  eftersmaken.
Vi känner en del  fjäderlätta toner av  ek alldeles i slutet, men det stör oss inte det minsta. Det är snarare så att vi sätter det på pluskontot.
Tanniner finns det en del av. Biter så där lagom i gommen och gör vinet väldigt matvänligt.

Aldrig mer ett ont ord om Beaujolais från Vintankar. Det är bara att konstatera att, precis som i alla andra vinområden, finns det bra och dåliga viner. Det går helt enkelt inte att fuska och tro att något bra kommer ut av det.

Betyg 4

Vår flaska kostade 181 kr, när vi köpte den på "Bolaget". Nu är det priset 171 kr och årgång 2012 som gäller, dock verkar det endast finnas en staka flaskor runt Stockholm och i Halmstad.
Det här är ett vin väl värt att provas och utmana fördomarna om Beaujolais.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar