måndag 16 februari 2015

2011 Riesling Heimbourg Dom Zind Humbrecht

Fredagar innebär alltid ett besök hos Coop i Frillesås. En liten självständig förening som ingår i samarbetet Coop Konsum. Det blir samtidigt alltid ett köp av någon fisk- eller skaldjursprodukt från fiskbilen. Den här fredagen kostade räkorna 150 kr kilot, så det fick bli lite räkfrossa till fredagkvällens mys.

Vi plockade upp en riesling från Alsace, som fick göra räkorna sällskap.

2011 Riesling, Heimbourg
Producent är Domaine Zind Humbrecht. Deras vineri är beläget i byn Turckheim, i Alsace. Vi är i det nordöstra hörnet av Frankrike, inte så långt från vare sig Tyskland eller Schweiz.
Dom är certifierade som Biodynamiska odlare. Den intresserade hittar en intressant artikel om producenten på bloggen Finare Vinare.
Vinet är gjort på Riesling till 100%. Just dom här druvorna kommer från vingårdsläget Heimbourg (9ha) strax öster om Turckheim. Vingården planterades 1994.
Druvklasarna pressades hela. Jäsning ägde rum på stora gamla ekfat med naturliga jäststammar.

Färgen har en ljusgul ton.

Doften har den karaktäristiska tonen av petroleum, men bakom den smyger det sig fram lite citrus, aprikoser och aningens honung. En viss blommighet tycker vi oss skönja.
I munnen får vi ett friskt vin med en trevlig syra. Citrus och äpplen i centrum, men också en del inslag av mineraler.
Vinet känns som en väl avvägning av syror, frukt och mineraler. Hyggligt lång eftersmak, där röda äpplen träder fram. I avslutet ansluter lite honung och en lätt sötma.

Det här var en trevlig bekantskap. Vi dricker det gärna igen och skulle även fyllt på vårt egna förråd, men av SB:s hemsida framgår att det endast finns några ströflaskor i Stockholmsområdet.

Vår flaska kostade 201 kr då vi köpte den på "Bolaget". Några flaskor har vi kvar och de ska drickas upp de närmaste åren. Känslan är att detta är inget för långlagring.

Betyg 4

9 kommentarer:

 1. Türkheim är en fin liten stad och vi drack en Riesling från Alsace i helgen som gick. gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken vad det du drack? Finns den på Bolaget?

   Radera
  2. Ja det gör den. Återkommer med det.

   Radera
  3. Kan ha varit Biecher Riesling

   Radera
 2. Tycker att Heimbourg har lite för mycket sötma i sig för att fungera som "vanlig" Riesling (dvs tysk eller österrikisk). Dock fungerar den utmärkt till halstrade pilgrimsmusslor med blomkålspuré.
  /The Wall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har du rätt i att det finns en sötma och då framför allt i eftersmaken. Matvalet blir då ännu mer väsentligt. Ditt förslag låter riktigt gott och måste provas.
   Tack för din kommentar!

   Radera
  2. En gnutta kycklingfond samt ugnsrostad vitlök i purén gör susen. Det skadar heller inte att linda musslan med iberico bellota (inte på "stekytan") samt att vid servering ha på lite olja från vitlöksrostningen samt lite grovt hackad pistagemandel.
   /The Wall

   Radera
  3. The Wall!
   Stort tack. Detta ska provas!

   Radera
  4. Visst ja, det är lättare att rosta vitlöken i "en del" olivolja i kastrull i några minuter istället för i ugnen. Lättare att övervaka och mindre risk för att löken glöms bort.

   Rätten är tänkt att se ut så här rakt uppifrån (sorry för kass bild, men iphone och skumt ljus är mer eller mindre ömsesidigt uteslutande): https://auzine.files.wordpress.com/2014/01/scallops.jpg

   /The Wall

   Radera