onsdag 11 februari 2015

Langhe Nebbiolo från Josetta Saffirio

I lördags var det lammkotletter och råstekt potatis som stod på hustruns och min meny. Ur källaren plockade vi fram en Langhe Nebbiolo från Josetta Saffirio. Lite tomtebrus som vännen Hans säger.

2009 Langhe Nebbiolo, Josetta Saffirio.
Vi befinner oss strax norr om den lilla byn Monforte d´Alba.
Den välbekanta etiketten med gnomen på. Jag minns ett möte med Sara (ägardottern) på Sjömagasinet för ett par år sedan, där hon stolt berättade om sina viner och om etiketten med gnomen. “Gnomes are the conscience of  honest men” , enligt deras hemsida.
Idag omfattar produktionen åtta viner varav tre är Baroloviner och därtill en barbera, langhe nebbiolo, ett rödvin på merlot, ett vitt vin samt en spumante. Här kan du läsa om deras "Social Responsability".
Vi har tidigare skrivit om Barolo 2006 och om deras Barbera 2009.

Kvällens vin är gjort huvudsakligen på Nebbiolo, men med en inblandning av Merlot (15%).
Vinet har legat på stora bottis i 12 månader och därefter på ståltankar ungefär lika länge. Druvorna vinifieras var för sig och först vid buteljeringen blandas druvjuicerna.


Doften präglas av mörka körsbär, men visst går det att efter lite ansträngningar hitta mörka skogsbär, lite rosor och aningens fat.
Ingen spektakulär doft, men ändå inbjudande på något sätt.

Smaken domineras av körsbär och mörka skogsbär. Här finns lite fjäderlätta örter, tydliga inslag av fat och en touch av torkad frukt.
En varm och tillmötesgående smak, där tanninerna rundats av rejält och vinet har blivit hyfsat mjukt. En bra syra ger vinet en ryggrad, som står upp mot vår mat.

Det är väl inget vinet man rusar direkt till datorn för att knappa in en beställning av, mer ett hyggligt matvin en fredagskväll. Jag dricker det gärna igen. Måhända blir det ett köp i framtiden.

Betyg 3+

Priset ligger på 188 kr på "Bolaget", där det endast säljs som kolli dvs sex flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar