tisdag 3 februari 2015

2004 Clos La Madeleine

Vi hittar sällan rätt bland Bordeauxviner, vilket har fört med sig att det inte är så ofta det blir några dylika inköpta. I vår källare finns några kvar som vi inhandlade för fyra/fem år sedan. Fredagskvällens vin var ett sådant. En udda flaska utan några anteckningar eller minnen varför vi köpt just denna.

Vi befinner oss på den östra sidan om floden La Dordogne, det som också kallas den högra stranden, någon mil sydost om Libourne i Saint Emilion.
Clos La Madeleines anor går tillbaks till mitten på 1800-talet. Det är en liten vingård på dryga 2 ha.
Ägorna är planterade med 60% Merlot och 40% Cabernet Franc. I det här vinet är proportionerna ungefär tre fjärdedelar Merlot och en fjärdedel Cabernet Franc. Druvorna har växt på vinstockar som är dryga 30 år. 18 månadet på nya fat av fransk ek har vinet fått ligga till sig på.
Färgen har en mörk rubinröd ton. Det finns en del violetta stråk här och var.

Vi nås av en tydlig, men inte särskilt stor och omfamnande doft. Här finns en bärkompott med främst mörka bär, men också med ett litet rödare inslag. Kompostjord, cederträ, mineraler och aningens läder. För oss känns det som en rätt typisk Bordeauxdoft.
I gommen är det mörka bär: körsbär, svartavinbär, plommon och lite hallon. Här finns en hel del mineraler och örter. Tanninerna biter och skänker vinet en strävhet. Syran ger fortfarande vinet friskhet. Eftersmaken är medellång med både lakrits, fat och mörk frukt.

Alla dom här delarna låter väl inte så tokiga, men det vill liksom inte släppa loss. Det finns inget som riktigt tar tag i oss och övertygar oss om Bordeauxs storhet.
Det är ett vin som säkert är gjort med stor kunnighet och passar främst till ordentliga köttgrytor m a o finns här inga felaktigheter. Det är bara rätt charmlöst.

Betyg 3+

Vinet köptes 2010 på "Bolaget" för 299 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar