tisdag 12 februari 2019

2015 Mas de la Rosa från Vall Llach

Vintern slog till på Västkusten alldeles i början på februari. Snöigt, några minusgrader, töväder och så kyla igen. Vi längtar efter sommaren, men vi vet att så lätt kommer vi inte undan. (Idag när detta skrives är det dock vårväder ute). Vi besköt oss för att plocka upp ett vin med mycket solvärme. Det blev ett vin från Priorat. Vårt favorit-vinområde i Spanien. Just det här vinet upptäckte vi på en resa med Club Amarone på hösten 2017. Det blev inalles åtta blogginlägg med start här om den resan.

Celler Vall Llach
Företaget grundades på det tidiga 90-talet av barndomsvännerna Enric Costa och den välkände katalanske sångaren Lluis Llach. Första vinet var årgång 1998 och kom ut på marknaden år 2000. Ingen av dom dricker alkohol, men skälet att starta verksamheten är tanken på en levande landsbygd. Odling av druvor och framställning av vin är  det enda som går att tillverka här. Årsproduktionen ligger på 120 000 flaskor.

På de branta sluttningarna runt byn Porrera ligger deras vinfält. Vissa är så branta och svåråtkomliga, så här funkar inga maskiner eller traktorer. Allt får göras för hand och bäras till och från vineriet.


Mas de la Rosa.
Jag utnämnde Mas de la Rosa till resans bästa vin. Detta är deras prestigevin och jösses vilket vin det är. Det är gjort på i huvudsak druvan Carignan. På deras hemsida står det 100% Carignan, men minns jag rätt så ska det vara någon liten skvätt Grenache och Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från ett enda vinfält. Det mest otillgängliga av dom alla. Vinplantorna lär vara runt hundra år gamla.
Först avstjälkas klasarna. Jäsningen äger rum på stora ståltankar, därefter får vinet ligga med skalkontakt i nästan 14 dagar. Den malolaktiska jäsningen äger rum på både ståltankar och ekfat. Vinet får sedan vila upp sig på fat (225-300 liters) av ny fransk ek i cirka 16 månader.

Doften är stor och komplex med massor av mörk frukt. I lite mindre portioner, men ändå tydligt noterar vi örter och kryddor, lite rökta charkuterier, vissa florala inslag, grusig trädgårdsgång, apelsinskal och aningens vanilj. Doften är stor utan att vara påträngande. Nyansrik och med viss elegans.
Visst är doften stor, nyansrik och elegant, men det är då vi dricker det som vinets riktiga storhet uppenbarar sig. Det startar med en komplex bärkompott av mörka körsbär, skogshallon, björnbär, svarta vinbär, blåbär och blåa viktoria-plommon. Så gott och så läckert. Strax därpå en krydd- och örtsamling. Vi kan riktigt minnas då vi vandrade runt på vinfälten. Visst är inslaget stort av örter och kryddor, men hela tiden underordnad frukten. Bra syra och därtill behagliga lite smånafsande tanniner, som bjuder ett försiktigt motstånd och samtidigt ger vinet en stadig ryggrad. Och så eftersmaken. Denna formidabla eftersmak som får oss att stanna upp, sluta ögonen och bara njuta av lakrits, mörk choklad, vaniljkola, espressokaffe, aningens viol och unset muskot. Frukten finns med hela tiden.
En stor vinupplevelse är det att så här i lugn och ro få njuta av ett stort vin. Vi gör detta under två dagar och vinet håller ihop på ett förträffligt sätt.
Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar