tisdag 19 februari 2019

2011 Acinatico, Stefano Accordini

I förra veckan drog äntligen CL-slutspelet igång. Efterlängtat, åtminstone av Vintankar. Ritualen under kommande tisdagar och onsdagar blir att hälla upp ett glas vardera till hustrun och mig själv. Plocka fram några hårdostar och någon skinkebit. Sedan gymmet en timma med spinning och lite redskap. Strax före matchstart är vi nyduschade och matchklara.
Årets första kväll var det Accordinis Amarone Acinatico från 2011 som fick släppa till.
Ni som följer bloggen vet att Accordini finns på min Tio-i-topp lista över Amarone. Vi har besökt gården ett flertal tillfällen och alltid blivit väldigt trevligt bemötta. Detta vare sig vi kommit själva eller i sällskap med Club Amarone. Ett av våra besök kan du läsa om här.
Vad jag tyckt om årgångarna 2005 och 2008 kan du läsa genom att klicka på årtalet.

Den är gjord på 75% Corvina, 20% Rondinella och 5% Molinara. Druvorna har fått torka i ca fyra månader. Vinet har fått ligga till sig i ca två år på nya barriquer av fransk ek.
Vi har här en amarone, som är grymt god just nu. Du som har några eller någon flaska ska absolut dra korken ur en av dom i närtid. Dom klara säkert många år till, men så mycket bättre blir dom inte, tror jag. Just det där sköna läget när ungdomen ligga bakom och den fulla mognaden inte slagit igenom är kanske det stadium jag uppskattar mest.
Vi dricker halva flaskan på tisdagen och den andra halvan på onsdagen och som nästan alltid är vinet på topp dag två.

I doften hittar vi mörka bär, lite örter, några torkade frukter
och små nyanser från fathanteringen. Tydlig utan att vara övertydlig. Precis så en vill det ska vara.
munnen vecklar en förförisk fruktsamling ut sig: söta, mörka körsbär, björnbär, blåa plommon, någon liten antydan av hallon, blåbär och svarta vinbär. Läckert! Finstämda toner av örter och kryddor. Fikon, russin, dadlar och katrinplommon noteras i små portioner. Unset hemkola och kakao. I den formidabla eftersmaken får vi mer av de söta mörka körsbären, en tydligare men ändå försiktig russinton, mörk choklad, körsbärskärnor och aningens espressokaffe ger en liten bitterhet i avslutet. Precis som det ska vara.
Rakt igenom en trevlig syra som ger bra friskhet. Lena tanniner, men dom finns där och bjuder det motståndet som är så önskvärt.
Betyg 5-
Min flaska är privatimporterad.
Dessvärre finns inga av Stefano Accordinis viner tillgängliga via Systembolaget. Varför är det på detta viset??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar