måndag 18 februari 2019

Champagne och Amarone. Då firar vi bröllopsdag

Förra fredagen firade vi 34-årig bröllopsdag. Sedan några år tillbaks  är ritualen den samma. Vi plockar fram två humrar ur frysen på morgonen. Vi hämtar en flaska champagne från vinkällaren och ställer på kylning. En amarone öppnas på eftermiddagen och halva flaskan luftas inför kvällens ostar.

2008 Millésime Paul Déthune.
Ni som följer bloggen vet att den lilla familjeproducenten Paul Déthune är en av våra absoluta favoriter. Dom lyckas att ur sina 7 ha runt byn Ambonnay få till små underverk. Odlat vin har dom gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på tio olika cuvéer gör dom. Jag har provat Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut, Rosé, Cuvée Prestige, Millésime 2008  och L´Ancienne 2008. Rakt igenom fantastiska cuvéer.


Millésime 2008.
Den är gjord på Pinot Noir (40%) och Chardonnay(60%)
Vinifiering liksom en kortare mognadstid har ägt rum på 34 hl stora ekfat. I april 2009 buteljerades det och degorgeringen gjordes i maj 2017. Det betyder att det låg i åtta år på sin jästfällning.
Det har gått i det närmaste ett år sedan vi senast drack Millésime 2008. Sagolikt gott tyckte vi då.
 Jag kan säga det med en gång att detta är en magisk champagne. Något så vansinnigt god. Visst är den är den ung och visst kommer den kunna utvecklas ytterligare något hack till, men så god och så mycket smaker den levererar idag kan i vart fall inte jag begära så mycket mer.

Doften är både stor, inbjudande och läcker. Här finns en massa gul frukt: äpplen, lite päron, plommon, stenfrukter, men också lite ljusa röda bär och massor av granit, nygrusad trädgårdsgång och rostat bröd.
I munnen får vi en frisk och och hyfsat ungdomlig champagne trots sina dryga tio år. Det börjar med en äppelkompott på såväl röda som gula äpplen och fortsätter med röda citrustoner, persika och aprikoser, några gula plommon, nötter, skolkrita, smultron och jordgubbar, mariekex, brioche och avslutas med en lång eftersmak med unset vanilj, lite röda bär och blodgrape. 
Balanserat och välkomponerat. Friskheten till trots finns det en mjuk och len krämighet.

Betyg 5
Den köptes sent på hösten 2017 av Franska Vinlistan.



2008 Capitel Monte Olmi, Tedeschi
Familjen Tedeschi har en nära på 400-årig historia inom vinnäringen i Valpolicella. Dom håller till i den lilla staden Pedemonte någon mil nordväst om Verona. Här har dom bl a vingårdarna La Fabriseria, Monte Olmi och Lucchini. 2006 köpte dom en större egendom (84 ha) i östra Valpolicella. Inte så långt från Mezzane di Sotto. Merparten är skog och olivlundar, men 31 ha är planterade med vinrankor.
I deras portfölj finns totalt tre amarone, en recioto, en ripasso, en vanlig Valpolicella samt fyra olika Superiore.
Druvorna till den här amaronen kommer från vingården Monte Olmi (2,5 ha) i Pedemonte. Druvmixen är 30% Corvina, 30% Corvinone, 30 % Rondinella och 10% en blandning på druvorna Rossignola, Oseleta, Negrara, Dindarella, Croatina and Forselina.
Druvorna har torkats ca fyra månader. Vinet har fått ligga till sig på stora fat av slavonsk ek i drygt tre år, därefter ytterligare ett halvår på flaska.



En tämligen stor och mycket typisk amaronedoft kan vi omgående konstatera. Mörka körsbär och en hel del torkad frukt samt lite mörkare och dovare toner av läder, våt jord och tobak.
I munnen är det en stor, ganska kraftig, intensiv och mäktig smak av söta, mörka körsbär, björnbär, lite russin, en del fikon och dadlar samt katrinplommon. Aningens svarta vinbär, lite örter, aningens svartpeppar och kakao smyger sig fram. Fjäderlätta tanniner och finstämd syra som skänker en behagfull friskhet åt vinet noteras. Eftersmaken är lång med mera sötaktig mörk frukt, mörk choklad och unset espressokaffe.
På det hela en gedigen amarone, som nog är så bra den kan bli.
Betyg 4+
Vi köpte den här av Vinupplevelser för 549 kr. En sökning hos Systembolaget såväl som hos Vinupplevelser ger inga träffar. Jag dricker gärna senare årgångar av den här välsmakande amaronen.





“Famiglie dell’Amarone d’Arte” – Amarone Families (Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio, Tommasi, Torre D’Orti, Venturini and Zenato)Detta är en sammanslutning som bildades 2009 med syfte att bevara amarone som ett exklusivt och högklassigt vin där man inte tummar på kvaliteten. Det blev bråk om namnet  “Famiglie dell’Amarone d’Arte”, så numera är namnet Le Famiglie Storiche. Samma familjer och samma syfte. Och deras "adelsmärke" ser du nedan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar