fredag 8 februari 2019

Grands Vintages R.H. Coutier

En av de där mörka  dagarna i början på januari, då det känns tveksamt om solen överhuvudtaget gått upp, då måste en bara ha något som lättar upp stämningen. Vi plockade fram ett gäng krabbklor ur frysen. Hämtade upp en flaska champagne ur källaren. Tände en brasa. Precis vad som behövs för att vi ska skåda ljuset i tunneln.

RH Coutier har sin verksamhet runt Grand Cru-byn Ambonnay. Här har dom funnits sedan 1619, så deras historia i Champagne är lång. Idag är det René Coutier som driver verksamheten. Dom äger 9 ha, varar 1/3 är planterad med Chardonnay och 2/3 med Pinot Noir. Detta är ju klassisk pinot-mark, men 1946 planterade Renés pappa Chardonnay. Det var han först med att göra i Ambonnay.
Deras ägor (9 ha) är fördelade på 37 odlingslotter. Genomsnittsålder på deras vinrankor är mellan 35 och 40 år. Dom säljer runt 40% av sina druvor till det kooperativet som dom tillhör. Deras egna produktion ligger runt 35 000 flaskor per år.

Grands Vintages
Den är gjord på 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay. Cirka 60% är från 2010 och resterande 40% är s k reservvin. Minns jag rätt är det en hyfsad andel 2008. Det degorgerades i september 2018, vilket torde betyda att det legat på sin jästfällning i cirka sju år. Dosagen är 6 g/l. Spontant hade jag gissat på en lägre dosage, då den känns ordentligt torr och med en härlig friskhet.

Färgen går i en ljus gyllen-gul ton med något skir grönaktigt stråk.
Doften är frisk och fylld med gröna äpplen, en del röda bär, lite citrus, nybakat bröd och damm från skolkrita. I bakgrunden lite päron och gula stenfrukter.
I munnen är det den fina friskheten, de lite lagom komplexa smakerna och klunkbarheten som vi omedelbart tar till oss. Redan den första klunken får oss att dra på smilbanden och konstatera att detta var ju redigt gott. En fin samling röda bär (smultron, hallon, tranbär) i sällskap med gula äpplen, gula plommon, aprikoser och persika samt en hyfsat stor dos kritiga och steniga mineraler är det som fångar vår uppmärksamhet. I eftersmaken finns lite blodgrape och rostat bröd.
Betyg 4
Vår flaska är privatimporterad och kostade runt 300 kr inkl frakt och svensk alkoholskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar