torsdag 28 februari 2019

En biodynamisk Syrah från Stefano Amerighi

Syrah är väl kanske inte vår favorit druva, men icke desto mindre blir det några flaskor om året. När jag för några veckor sedan inventerade källaren hittade jag en överbliven 2012:a, så den fick följa med upp. För någon vecka sedan drog vi korken
Producenten Stefano Amerighi är en relativt ny producent. Hans vingård ligger i Cortona, några mil rakt öster från Siena. 2002 planterade han 8 ha med Syrahstockar. Syrah är väl inget man förknippar direkt med Italien, men just Cortona har blivit känt för sina Syrahviner. Det finns dokumenterat att odlingar med Syrah har funnits i lite mer än 200 år i Cortona.
Förutom de 8 ha med vinodlingar har Stefano, som den inbitne biodynamiker han är, planterat 2 ha med blommor, örter och fruktträd. Det går även vita Chianina-kor på markerna.
Vingården är indelad i många små plotter. Varje plott skördas och vinifieras för sig. Jag har själv aldrig varit där, men enligt importören (Bristly Wine) så är färg, doft och smak väldigt olika för varje liten plott.


Det här vinet är gjort på Syrah till 100%. Vinet har fått klarna på naturligt sätt genom att under 14 månader fått ligga på en kombination av cement- och ekfat. Årsproduktionen av det här vinet ligger runt 9 000 flaskor.
Jag har tidigare druckit årgångarna 20102012 och 2015. Klicka på respektive årtal så kan du läsa mina tankar om de årgångarna.

Ingen jättestor doft, men ändå välutvecklad och hyfsat komplex. Det börjar med mörk frukt som kompletteras med en god portion läder och tobak, men också i mindre portioner av järnfilspån, rökta chakuterier, aningens viol och lite kryddor.

Smaken är kraftigare utan att för den skull bli vare sig alltför närgången eller övertydlig. Precis som i doften är det den mörka frukten vi omgående tar till oss: björnbär, lite blåbär, en del slånbär, skogshallon och några blåa plommon. Här finns en finstämd kryddsamling med svartpeppar i frontlinjen. Trevlig syra och smånafsande tanniner ger vinet en ordentlig ryggrad. Visst har det utvecklats en del sedan vi senast drack en 2012:a (feb 2016). Eftersmaken är något längre än medel och här får vi ännu mera mörk frukt, lagerblad, svartpeppar och lite kakao.

Ett riktigt gott vin och det satt som en smäck till vår köttfärslimpa gjord på vildsvin.
Vi kan verkligen rekommendera detta. På SB finns det i beställningssortimentet med nr 73133 och priset är 259 kr. Dock endast möjligt för stockholmare och då i kolli om sex flaskor.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar