Producent är Cascina Disa, bakom den står idag Elio Sandri . Vi befinner oss i utkanten av Monforte d´Alba i Perno-området. Det här är historisk mark, här har det gjorts vin i flera sekler. På 1400-talet låg här ett kloster som bl a ägnade sig åt vinframställning.
1965 köptes egendomen av Elios pappa, sedan 2000 är det Elio som ansvarar för verksamheten. Vingården är på ca 7 ha. Han arbetar med stora gamla ekfat, en naturlig jäsningsprocess, bekämpningsmedel är bannlysta istället slås gräset mellan rankorna två ggr per år. Det är m a o bra nära det vi kallar organisk odling. Han är inte intresserad av att få verksamheten certifierad.
Idag gör han en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Nebbiolo, en Langhe Rosso och en Barolo (Riserva).
Druvorna kommer från vinstockar som är dryga 30 år gamla och från en vingård, Suri Disa, som ligger cirka 300 m över havet. Vingården är Barolo-klassifierad. Elio anser att den har för dålig solexponering för att druvorna ska nå hans högt uppställda krav på ett Barolovin, så det får istället bli en Langhe Nebbiolo. Jäsningen har ägt rum på ståltankar genom naturlig jäst. Det har fått ligga till sig runt ett år på stora s k botti av kastanjeträ och några månader på flaska innan det ansetts redo för marknaden.
Visst är det ett ungt vin och visst är doft och smak inte fullt utvecklade, dessutom från ett år som det på många håll finns en viss tveksamhet till. Allt detta till trots är det här vinet riktigt förbaskat gott idag.
Det börjar med läder och röda bär i doften. Fortsätter med nypon, rosor, lite stendamm och aningens kryddor. Inte så stor, men ändå rätt tydlig och framförallt väldigt trevlig.
Doften är trevlig, men det är då vi smakar på vinet som vi blir så där lite smålyckliga som vi kan bli då ett vin överraskar oss positivt. Vi älskar ju Elio Sandris Dolcetto, så vi borde inte bli överraskade, då han ju är en vinets mästare.
I munnen får vi inte så mörka körsbär, just mogna jordgubbar, en del tranbär, något mindre lingon och hallon. Det finns lite dova underliggande toner av jord och mörka skogsbär. Det hela byggs på med steniga mineraler, en liten nätt kryddighet, en god portion nypon och aningens rosor. En ordentlig syra och behagfulla tanniner skickar iväg det här mot himmelens höjder. Så förbålt gott.
2014 är som ni förstår i ett strålande drickskick just nu.
Betyg 4+
Den här årgången liksom senare verkar vara slutsålda på vårt kära "Bolag". Min flaska inköptes 2016. Den fanns med i en låda som importören Bristly Wine sålde och som innehöll 2 Dolcetto, 2 Marapika, 1 Langhe Nebbiolo och 1 Barolo Riserva. 1050 kr betalde vi. Nu återstår bara kronan på verket dvs Barolon. Med facit i hand måste det här ha varit det årets mest köpvärda vinlåda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar