tisdag 4 februari 2020

Millésimé 2012 Premier Cru, Champagne Lacourte Godbillon

Vi köpte för snart ett år sedan ett paket med tre olika cuvéer Champagne Lacourte Godbillon från Franska Vinlistan. Lådan innehöll  3 fl Terroirs D´Ecueil, 2 fl Millésime 2012 samt en fl Chaillots 2012. Vi har under 2019 testat Terroirs D´Ecueil. Riktigt bra! Våra tankar kan du läsa här.

Nu är det dags för den första flaskan av Millésime 2012.
Nästan direkt efter andra världskrigets slut  köpte familjen Lacourte-Labasse en vingård i Montagne de Reims. Ungefär samtidigt köpte även familjen Godbillon-Marie en vingård i samma område. Med tiden kom familjerna att förenas genom giftermål och på så sätt bildades champagnefirman Lacourte Godbillon. Barnbarnet Geraldine och maken Richard Désvignes är de som styr över verksamheten sedan 2006. Idag omfattar verksamheten nästan 10 ha varav 8 ha fördelade på 46 olika vingårdslägen runt byn Éceuil och resten runt byn Les Mesneux. Vinrankorna har en ålder på dryga 30 år. Det odlas mestadels Pinot Noir (85%) och resten Chardonnay. All odling sker efter ekologiska principer.
Årsproduktionen ligger på 70 000 flaskor fördelade på nio cuvéer.


Ikväll dricker vi deras Millésime från det goda året 2012. Den är gjord på Pinot Noir (60%) och Chardonnay (40%). Druvorna kommer från vinfält i såväl Ecueil som Les Mesneux, där medelåldern på vinstockarna är dryga 40 år. 25% av musten har fått jäsa på ekfat. Vinet har fått tillbringa runt fem år på sin jästfällning innan det degorgerades i september 2018. Dosage 3g/liter.
Det gjordes 8 898 flaskor året 2012.
En härlig och riktigt bra champagne, om än väldigt ung. Bra redan nu, men kommer med all säkerhet att utvecklas ytterligare.
Färgen går i en guldgul ton med massor av fina små bubblor som strävar i en strid ström mot ytan.
I doften hittar vi lite citrus, röda äpplen, skolkrita, lite grus och stendamm, en del gula stenfrukter samt små nyanser av rostat bröd.

I munnen är det en mycket frisk champagne med syrliga röda äpplen som dominerar initialt. Nästan lite krispig till en början. Strax därpå får vi en hyfsad dos citrus. Efterhand fylls det på med en mängd olika smaker i små, små portioner: persika, aprikoser, gula plommon, mariekex, rostat bröd, nougat, rostade nötter och någon tropisk frukt. Inte allt på en gång utan mer i lager på lager. Syran är stor och rejäl.
Betyg 4++

En flaska har vi  kvar och den ska få på sig något år i källaren. Jag tror på en bra utveckling de närmaste två/tre åren. Detta är kanske inget jag rekommenderar för långlagring, men du som har flaskor i din källare behöver inte ha bråttom.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar