Nu i sommar bär det av till Catania med Club Amarone. Förberedelserna är i full gång, vilket betyder att vi lite mer frekvent kommer att prova viner från det här området.
Det Etna Rosso-vin som jag provat flest årgångar av är à Rina från Girolamo Rosso
- 2015 à Rina
Tidigare i höstas provade jag också:
- 2017 de Aetna, Terra Constantino
I år har jag startat med
- 2013 San Lorenzo från Girolamo Russo
I början på året köpte jag ett par olika varianter från producenten Benanti. Deras enklaste vin Etna Rosso drack vi härom veckan.
Familjen Benanti har en lång tradition på Sicilien. Det går att spåra dom från 1736 och framåt. Ursprungligen en apotekarfamilj, som redan på det sena 1800-talet hade ägt vingårdar för produktion av vin för familjens egna bruk. 1988 tog Giuseppe Benanti över med målsättningen att producera kvalitetsviner. Till sin hjälp hyrde han in vinmakare från både Piemonte och Bourgogne. 1991 kom de första vinerna med egen etikett. 2007 utsågs han till "Winemaker of the year" av Gambero Rosso. Idag är det sönerna Antonio och Silvino som bär ansvaret under faderns överinseende. Från första början ägde dom endast vinfält runt Rovitello.
Idag omfattas egendomen av tre egna vingårdar på sammanlagt 20 hektar i Monte Serra som är sydöstligt belägna och man köper vin från ytterligare 10 hektar belägna mer i sydväst på långtidskontrakt som förnyas automatiskt vart 15 år såvida man inte säger upp kontraktet. Vinrankorna håller en genomsnittlig ålder på 20 år och vingårdslägena ligger 500 meter över havet. Produktionen ligger på 160 000 buteljer ett normalt år varav 70% går på export och 35% av detta går till USA. I nuläget gör man två vita viner och fem röda viner. I årgången 2014 är det premiär för ytterligare ett vitt vin. Man kommer även skapa en ny range av Contradavinerna framöver med tre nya röda viner liksom två vita viner. ”Vi vill nå 180 000 buteljer i årsproduktion och den största ökningen kommer att ske med rosévinerna där vi kommer att gå från dagens 7 000 buteljer per år till 20 000”, säger Salvino. Man kommer även producera 3 000 buteljer mousserande viner.
Salvino säger att ”vi kommer `leka´ och forska med cement framöver för att se hur vinerna tar sig med det och just med de nya Contradavinerna vill vi använda mer cement och mindre ståltankar i processen”. 100% avsjälkning är också den status som just nu råder och i övrigt jobbar teamet mer och mer stora fat som 500 och 2 000 liter franskt i storlek och man tar bort barriquesfaten allt eftersom de är slutförbrukade. Vi vill helt sluta att arbeta med barriques då vi anser att våra viner mår bäst och blir elegantast med större fat, menar Salvino.
Källa: Livets Goda
Druvblandningen är Nerello Mascalese (85%) och Nerello Capuccio (15%), som vuxit på sandiga- vulkanjordar belägna på sluttningar på en höjd av 450-900 meter över havet. Vinrankorna har en ålder på mellan 10 och 60 år.Druvorna skördas för hand under oktober och följs av en lätt pressning. Jäsningen sker på rostfria ståltankar med 20 dagars maceration. 80% av vinet lagras på ståltankar medan 20% har fått ligga på barriquer (225-liters) av fransk ek i cirka 8-10 månader.
Ett hyfsat ungt vin i en lite slankare stil och med en viss stramhet.
I doften hittar vi röda bär, lite kryddor, nypon, röd citrus och krossad flintasten med en dragning åt knallpulver. En angenäm och trevlig doft. Tydlig utan att vara övertydlig eller påträngande. Visst finns här något som påminner om nebbiolo-viner, men när den krossade flintastenen dyker upp så blir ursprunget från Etnas sluttningar tydligt.
Färgen går i en vacker ljusröd ton med någon tegelnyans. Helt transparent.
I munnen tar tämligen omedelbart de röda bären kommandot typ: körsbär, jordgubbar, lite lingon, tranbär och nypon. Det tar inte så lång stund förrän örter och kryddor ger sig tillkänna för att strax därpå få sällskap av mineraler. De sistnämnda är vad jag brukar kalla för etnamineraler dvs de är av stenig karaktär med någon slags rökig ton. Vulkanjorden ger sig tillkänna. Vinet har en bra friskhet och bjuder på tanniner som som nafsar runt i munhålan samtidigt som jag upplever det lättsamt.
Jag gillar det här. Helt klart ett gott vin. Perfekt till lite lättare kötträtter, pizza och diverse pastarätter. En sommarkväll kan det nog även upplevas som svalkande eller törstsläckande.
Betyg 3++
Vinet finns på "Bolaget" och kostar 169 kr. Det når inte riktigt upp till à Rina, men å andra sidan är det 30 kr billigare. Du som är nyfiken på Etna Rosso-viner får här ett instegsvin som ger dig en möjlighet att känna om detta är något som går i en stil du gillar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar